Skupina hrabrih i izdržljivih plivača prkosila je iznimno slanoj vodi kako bi preplivala Mrtvo more od Jordana do Izraela, što je prvi takav zabilježeni pothvat.

Plivanje preko jezera organizirala je udruga EcoPeace s namjerom podizanje svijesti da se najdublja svjetska depresija svake godine smanjuje za otprilike metar. Dvadeset i šest ekstremnih plivača iz cijeloga svijeta, opremljeni posebnim maskama zbog iznimne slanoće, preplivalo je Mrtvo more za sedam sati.



Udaljenost od obale do obale je samo 15 kilometara, ali visoka razina soli u vodi gotovo onemogućava normalno plivanje. Mrtvo more deset je puta slanije od Sredozemnog, što znači da tijela plutaju na površini i da su zaroni nemogući.

"Bilo je teže nego što sam očekivao", rekao je 40-godišnji Španjolac Samuel Moran. "Najgora je vrlo irtantna kombinaciija Sunca i osjećaja soli na koži. Cijelo vrijeme imate dojam da gorite", rekao je Moran i priznao da je nekoliko puta poželio odustati. Plivači su na licima imali posebno dizajnirane maske jer čak i mala količina vode u ustima ili u očima može izazvati agoniju.

Kim Chambers s Novog Zelanda rekla je da je plivala ekstremne dionice u svim krajevima svijeta, ali da je ovo bio jedinstveni napor. "Čak i nekoliko kapljica vode se osjeti kao kiselina u očima, a gutljaj čak može biti i fatalan", rekla je. Obale Mrtvog mora dijele Izrael, Jordan i palestinska područja. S 400 metara ispod razine mora, najdublja je depresija na svijetu.



Stručnjaci upozoravaju da bi moglo presušiti do 2050. godine. Gidon Bromberg, direktor EcoPeacea za Bliski istok, rekao je da je plivanje organizirano "kao globalni poziv na spas tog čudesnog mora".

Isušivanje Mrtvog mora počelo je 60-ih godina prošlog stoljeća kada su Izrael, Jordan i Sirija zbog navodnjavanj počeli mijenjati tok rijeci Jordan, njegovom glavnom izvoru. Od tada je razina vode u Mrtvom moru pala za 40 metara, rekao je hidrolog Yechieli Yoseph.

Razne tvrtke su također crpile vodu iz Mrtvog mora kako bi iskorištavale njegove minerale, posebno u medicinske svrhe. "Mrtvo more nestaje jer smo poremetili ravnotežu vode, a kad kažem mi, mislim na Izrael, Jordan i Siriju", rekao je Yoseph.

Dodao je da je neka dugoročna rješenja teško postići zbog loše političke klime između tih zemalja. Izrael i Jordan potpisali su mirovni sporazum 1994., ali su odnosi dviju država ostali zamrznuti, dok je Sirija upala u građanski rat. Yoseph kaže da si Izrael može priuštiti da ne uzima vodu jer je unaprijedio postupke desalinizacije, dok u Jordanu to nije moguće. "Nema pravog rješenja. Možda se može govoriti o usporavanju, ali i to je vrlo teško", istaknuo je.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju