Ako ste pretjerali s hranom ili pićem ne trebate piti tablete da biste riješili probleme u želucu i probavnom sustavu. Okrenite se svojem stalku sa začinima i čajevima te na prirodan način pobijedite bol. Evo nekih od pomoćnika...

1. Kurkuma (Curcuma longa)

Najbolja za: bolove u trbuhu, sindrom iritabilnih crijeva i depresiju
Zašto je učinkovita? To je začin koji oboji svako jelo u lijepu žutu boju. Glavni je sastojak kurkumin, koji ima antiupalne karakteristike. U jednoj studiji pokazalo se da kurkumin uklanja bol u predjelu želuca jednako dobro kao ibuprofen. Druga studija pokazala je da smanjuje simptome sindroma iritabilnih crijeva i upale za 50 posto, a pokazala se učinkovitom i u suzbijanju depresije.

Kako je uzimati: Dodajte pola čajne žličice toga začina u hranu svaki dan, a posebno uz jela koja sadrže masnoću i crni papar jer ti sastojci potiču njezinu apsorpciju
Budite oprezni: Patite li od dijabetesa, porazgovarajte sa svojim liječnikom prije nego što uvrstite kurkumu na jelovnik. U kombinaciji s lijekovima za dijabetes možete spustiti šećer na vrlo niske razine.

2. Crni papar (Piper nigrum)

Najbolji za: bolove u želucu, probavne probleme, pa čak i artritis
Zašto je učinkovit? Crni papar prirodni je lijek koji se koristi u kineskoj medicini već stotinama godina. Sadrži piperin koji se smatra analgetikom, a povećava i apsorpciju hranjivih tvari u organizmu.

Kako ga uzimati? Svježe smljeveni crni papar dodajte svojem ručku ili večeri kako biste bili sigurni da dobivate maksimum korisnih tvari iz njega.
Budite oprezni: Piperin može usporiti razgradnju nekih lijekova za bolesti srca i probleme s epilepsijom, pa svakako porazgovarajte s liječnikom ako planirate uzimati veće količine crnog papra.

3. Metvica (Mentha piperita)

Najbolja za: gastritis i opuštanje grčeva u crijevima.
Zašto je učinkovita? Članak objavljen u časopisu Journal of Gastroenterology iz 2014. godine pokazao je da metvica odličan lijek protiv grčeva i bolova u crijevima jer sadrži mentol i menton koji prirodno opuštaju.

Kako je uzimati? Jednu čajnu žličicu sušene mente u listićima prelijte s 200 mililitara vruće vode. Pustite da tako odstoji 10 minuta, procijedite tekućine i pijte taj čaj tri puta dnevno između obroka.

Budite oprezni: Menta može pogoršati žučne kamence i simptome osoba koji pate od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), pa porazgovarajte sa svojim liječnikom ako imate takvih tegoba.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju