Meso se peče na kamenu od drevenih vremena. Stari ljudi shvatili su da će dobiti manje presušeno i ukusnije jelo ako meso ne stavljaju direktno na vatru. Umjesto toga, na vatru su stavili tanji komad kamena koji je služio kao primitivni roštilj.
U nekim dijelovima svijeta ovakva vrsta termičke obrade koristi se i danas, a osim primitivnog načina pečenja koriste se i trikovi za paljenje vatre bez šibica i upaljača, odnosno trljanjem suhe grančice o drvenu podlogu.
Ako niste vješti u takvom načinu pečenje, zahvaljujući razvoju tehnologije možete ga iskusiti i u vlastitom domu. Na tržištu postoje brendovi vrućeg lava kamenja, koje se prethodno zagrijava u pećnici, a potom stavlja na drveno postolje.
S ozbirom da se toplina u kamenu zadržava oko pola sata, to je taman dovoljno vremena za pečenje omiljenih odrezaka ili čak krumpira.
Kako izgleda pečenje mesa u prirodi na primitivan način bez povlastica moderne tehnologije, pogledajte u YouTube videu kanala Primitive Technology Idea.