Divno je samo i baciti pogled na pladnjeve pune plodova jeseni, ali ispred punkufera smo imali prilike družiti se i sa čelnim ljudima PP Orahovica u Dobrim vinima u Green Goldu, i pritom pokušati odrediti koje vino ide najbolje s kojom namirnicom! Četiri vina i četiri orahovačka vina kasnije, nismo se mogli odlučiti za konačnog pobjednika. Uglavnom, rankovka je prava mezimica jeseni, ali i sve drugo je bilo sjajno!

Orahovački vinogradi pripadaju vinogorju Orahovica-Slatina na sjevernoj strani Papuka i Krndije. Ako i niste čuli za njihovu Graševinu ili Frankovku, jednostavno ste morali zamijetiti Silvanac zeleni zbog zanimljive, visoke butelje, koja se često ispostavila kao idealan dar dragoj osobi, ali se za razliku od bombonjera i Balića – nikad nije šerala dalje... I Svilanac i Graševina su 2013. godine osvojili zlatnu medalju na prestižnom njemačkom vinskom sajmu Mundus vini.

Svilanac je svojom svježinom i lepršavošću poput razigranog vinogradskog leptira poslužio kao idealan aperitiv za uvod u jaku hranu koja je uslijedila u ugodnoj atmosferi uvijek punog restorana Dobra vina, ponosnog podjednako na vinsku listu i širinu i kvalitetu menija. Štrukla je najbolje sjela sa chardonnayem, vjerojatno zbog slatkoće i izražene vanilije u ovom vinu. 

Uslijedilo je ono što uvijek raznježi nas Purgere, odrasle na hrani kupljenoj u trgovini, a ne uzgojenoj u dvorištu – teže uništavanje u bunceku, krvavicama i kiselom kupusu. Ljubav koja ne prestaje najbolje se stopila s Kvalitetnom Frankovkom 2013., nježnijom i mekšom od svoje godinu dana starije kolegice, Vrhunske Frankovke iz berbe 2012. Vinarija Orahovica, odnosno njena enologinja Ivana Nemet, koja je u Orahovicu došla iz Feravina iz Feričanaca, s pravom su naglasili da bi upravo to vino idealno išlo uz pečenu patku s mlincima. Aroma vanilije i klinčića, harmonična, pitka ugodnih tanina, idealna je pratnja začinjenoj hrani u hladne dane.

Nakon onakvih krvavica, bila je to teška misija, ali Punkufer na prvo mjesto stavlja zadovoljstvo čitatelja, pa je uz masne mlince i sočan batak, Frankovka došla kao doping biciklistu na Tour de Franceu. Idealno! Na kraju smo samo pogledali štrudlu od jabuka, natočili od svega po malo, pojeli štrudle, tražili još vina, pitali ima li još patke, i sjajno raspoloženi otišli kućama.

Nekad je stvarno divno kad Slavonija sa svim svojim delicijama dođe k tebi, pa ako nemate ideju što pokloniti dragim ljudima koji vole mušku, jaku hranu – probajte s vinima PP Orahovica. Teško da možete pogriješiti, živjeli!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju