Dana 30. studenog 2017. u 18:30 sati u knjižnici Medveščak održat će se predstavljanje knjige koja se tek piše i uređuje, a radni joj je naziv „Kako smo čistili Hrvatsku“.

Predavanje o budućoj knjizi održat će novinar, fotograf, ekoborac i osnivač udruge „Zelene stope“ Romeo Ibrišević, koji već trinaest godina neumorno obilazi prirodne ljepote Hrvatske, u njima pronalazi odbačene olupine automobila i organizira njihovo izvlačenje. Nakon svake takve akcije nastane nadahnuti tekst i brojne fotografije koje objavljuje u medijima sklonima ekološkim temama.

U tim mu je aktivnostima cijelo vrijeme partnerska tvrtka Renault Nissan Hrvatska koja mu osigurava automobil, od milja nazvan Zelenko, zbog čega se i cijeli projekt naziva „Očistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault“.

Romeo Ibrišević Romeo Ibrišević (Foto: Romeo Ibrišević)

Do sada su Romeo i Zelenko prešli više od 200 tisuća kilometara i iz nacionalnih parkova, parkova prirode, rijeka,mora, jezera, šuma i ostalih prirodnih ljepota Hrvatske izvukli i na reciklažu  poslali više od 15 tisuća olupina. U akcijama izvlačenja likom, a ponekad i djelom, Romeu su pomagale brojne osobe iz javnog života: saborski zastupnici, sportaši, pisci, glumci... Dobrano su se rukama i nogama angažirali pripadnici Hrvatske vojske, HGSS-a, Hrvatske pošte, svećenici, učenici i učitelji, ronioci, vatrogasci, policajci, speleolozi...

A prošle godine posebnu moralnu podršku pružilo mu je i više od dvadeset istaknutih hrvatskih slikara koji su na Romeove fotografije olupina otisnute na slikarsko platno intervenirali svaki svojim stilskim izričajem i iz te dokumentarne građe stvorili nova umjetnička djela koja još više naglašavaju važnost očuvanja prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života pojedinca i društva.

Dođite i poslušajte kako zvuči istinska ljubav prema prirodi, planetu, domovini i u konačnici prema potomcima koji u svemu tome jednoga dana moraju moći uživati, kao što su u njima uživali naši preci.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju