Predivni bregi gornjeg Međimurja i doline donjeg Međimurja smješteni između Mure i Drave posljednjih godina pozivaju sve više turista na boravak u prirodu, aktivan i zdrav odmor na biciklu, ali i na lokalne gastronomske užitke međimurske kuhinje koja je među gastroljupcima poznatija kao izvrsna.

Svaki turist koji dolazi u Međimurja iz njega ne ode a da ne kupi neki od lokalnih suvenira. Odlučili smo odabrati nekoliko stvari o kojima morate razmisliti tražite li idealan poklon za sebe i svoje voljene.

1. Proizvodi od buče i orašastih plodova

Ako vam je hrana broj jedan, tada ozbiljno razmislite o kupovini domaćih proizvoda koji će vas i po dolasku kući podsjećati na sjever Hrvatske. Domaći džemovi, bučino ulje, domaće brašno i orašasti plodovi samo su neke od zdravih namirnica koje možete svakodnevno koristiti i kod kuće.

2. Belički krumpir

Ako tražite nešto konkretnije, dovoljno je zaputiti se u Belicu, selo koje je diljem bivše Jugoslavije poznato po najboljem krumpiru. Ipak, svi su čuli za međimurski krumpir, samo što je ovaj ”međimurski” zapravo ”belički”.

3. Međimurski sirevi

Za sve ljubitelje domaćih sireva nema boljeg nego zaputiti se do gradske tržnice u Čakovcu gdje ćete pronaći proizvode brojnih sirana, a svakako isprobajte i sir s bučinim košticama. Naravno, kako tržnica ima ograničeno radno vrijeme, nemojte se bojati skoknuti do neke od sirana poput Mini sirane Krnjak u Belici.

4. Međimruska vina

Poznato je da uz dobra jela ide i dobro piće. Ovdje se otvaraju brojne mogućnosti jer je Međimurje poznato po dobrim vinima. Dobar su odabir Traminac mirisavi vinarije Kocijan, Cabernet Sauvignon vinarije Štampar, Zeleni silvanac vinarije Cmrečnjak, Muškat žuti vinarije Kunčić, DK Grofovo vino od obitelji Dvanajščak, Sauvignon vinarije Belović i Chardonnay vinarije Novak.

Valja istaknuti i Traminac mirisavi iz podruma Vinske kuće Hažić, a kad ste kod vesele i vedre Tatjane Hažić u obilasku, nemojte otići kući a da ne kupite vrećicu domaćeg čipsa od jabuke, sok od jabuke ili aronije te vinski ocat. Ako tražite nešto posebno, isprobajte međimursko vino Pušipel.

5. Delikatesne čokolade

Želite li na jednom mjestu obaviti ”lokalni” shopping, najbolje je mjesto za to suvenirnica Pinklec smještena u Termama Sveti Martin. Tamo ćete uz većinu gore nabrojenih potencijalnih poklona pronaći i neke potpuno drugačije kao što su bučine koštice u bijeloj i tamnoj čokoladi, domaće rakije iz radionice obitelji Kelnarić, domaći biljni čajevi raznih okusa te mnogi drugi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju