Ljubitelji književnosti često maštaju o tome da zakorače u svijet pisca kako bi shvatili otkud im ideje za njihove neobične ideje poput one Franza Kafke. Ovog židovskog pisca mnogi pamte iz srednjoškolske lektire Preobražaj. Gregor Samsa, trgovački putnik, jednog se dana probudio kao kukac. Djelo objavljeno prvi put 1915. postiglo je svjetsku slavu, a okolnosti Kafkinog života najvjerojatnije su doprinijele ovakvim idejama. Sve o njegovom životu možete saznati u Kafkinom muzeju u Pragu, gdje je i rođen.

Muzej se nalazi na lijevoj obali rijeke Vltave u gradskoj četvrti Mala strana, u blizini najvećeg kraljevskog dvorca na svijetu. Izložba je podijeljena u dva dijela: Existential space i Imaginary Topography. Pristup izloženom materijalu u praškom muzeju drugačiji je i podrazumijeva širi kulturološki aspekt Kakfina stvaralaštva, pa i svakodnevnog života pisca koji je velikim dijelom utjecao na njegov tematski opus.

> Čovjek iza šokantnih skulptura u Pragu koje turisti obožavaju

U prvom dijelu saznat ćete sve o Kafkinoj obitelji, njegovom obrazovanju, ondašnjoj židovskoj zajednici u Pragu te kazalištu. U šetnji pomalo mračnim prostorom možete pročitati citate u kojima se Kafka prisjeća djetinjstva ili one u kojima govori o svojem birokracijskom poslu. Papir je često bio filter za spomenute stvari, a posebice ga zaokuplja problematičan odnos s ocem. U Kafkinom životu postojale su i 4 ljubavi kojima je pisao pisma, a danas vise sa stropa.

 

A post shared by tobias (@xpetrichorluv) on

Drugi dio posvećen Kafkinim djelima, donosi prva izdanja i otkriva djeliće autorove percepcije. Zanimljivo je da Franz Kafka nije, kako to često biva, uspjeh i slavu postigao za svoja života. Za objavljivanje njegovog opusa zaslužan je Max Brod nakon čega je svijet prepoznao njegova djela.
Hodnik s ladicama likova

Cijeli muzej je zanimljiv, ali preporučujemo da posebnu pažnju pridate hodniku s ladicama na kojima su ispisana imena Kafkinih likova s pokojim izloškom u njima. Svaki lik ima svoju ladicu što pokazuje koliko je svaki od njih poseban.
Glazba koja vas prati kad šećete izvrsno odgovara atmosferi Kafkinih djela, pa prostori odišu tjeskobom i egzistencijalnom nesigurnošću. 

> Praški kafić u kojem se pića ne plaćaju ni gotovinom ni karticama

Cijena ulaznice za odraslu osobu je 60-ak kuna, a za studente 35 kn. Za 150-ak kuna skupina do 15 ljudi može iskoristiti vođenu turu po muzeju. Ako vam jedna izložba nije dovoljna, otkrijte i druga mjesta u Pragu.

 

A post shared by BooNika Boo (@boonikaboo) on


Kafkinu rodnu kuću pronađite pokraj crkve sv. Nikole u Starom gradu. Prava kuća je izgorjela, a ostala su samo vanjska ulazna vrata. Na ploči pokraj vidjet ćete natpis: Franz Kafka rođen je ovdje 3. srpnja 1883. U Zlatnoj ulici sjetite se kućnog broja 22. Tamo je Franz Kafka kratko živio sa svojom sestrom gdje su nastala neka od njegovih najboljih djela. 

> Omiljeni trdelnik: Praški street food o čijem se podrijetlu šuti

Na novom židovskom groblju, u sektoru 21 nalazi se grobnica Franza Kafke. Sahranjen je ispod jednostavnog bijelog kamena zajedno s roditeljima. Mala ploča ispod posvećena je Kafkinim sestrama koje su stradale u koncentracijskim logorima tijekom Drugog svjetskog rata. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju