Obala rijeke Drave u Mariboru skriva jednu posebnu priču. Upravo se ondje nalazi najstarija vinova loza, potvrđeno je to i u Guinnessovoj knjizi rekorda 2007. godine. Posađena je krajem srednjeg vijeka te je svjedočila mnogim nedaćama koje su snašle Maribor, poput požara i napada stranih sila, ali preživjela je sve pa i bolesti koje u pogađale vinove loze kao što je filoksera 1870. godine.

Njezini potomci danas rastu diljem Slovenije, na nekoliko mjesta u Hrvatskoj i na gotovo svim kontinentima.

Najstarija loza koja i danas raste uz južnu fasadu Muzeja stare trte, pripada sorti modra kavčina ili žametna črnina, najvažnijoj sorti poznatog crvenog vina cviček. Muzej, koji se nalazi na mjestu kuće uz koju je posađena ta loza, centar je vinskih manifestacija u Sloveniji, a u njemu se mogu degustirati i kupiti kvalitetna vina.

Unatoč starosti, čak i danas ona daje prinos od 35 do 55 kilograma grožđa od kojeg se radi vino za ekskluzivne goste. Vino s 'hiše stare trte' toči se u posebne bočice od 2,5 dcl koje je dizajnirao poznati umjetnik Oskar Kogoj, te se daruje samo kao protokolarni poklon za istaknute goste. Vino napravljeno od najstarije loze darovano je bivšem američkom predsjedniku Billu Clintonu, glumcu Arnoldu Schwarzeneggeru...

Bočica ovog vina inače se ne može kupiti, osim jednom kada ju je nepoznati prodavatelj ponudio na eBayju, a konačna postignuta cijena bila je nekoliko tisuća eura.

Značaj najstarije vinove loze posađene na obali rijeke Drave ide toliko taleko da je dobila i svoju himnu, a tko želi postati pravi Mariborčanin mora znati riječi te himne.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju