Jedna od najstrožih vlada na svijetu, ona Saudijske Arabije, napravila je mali korak ka transformiranju zemlje u turističku destinaciju. Naime, vlasti su odlučile otvoriti resorte na moru u kojima se ne bi primjenjivali strogi religijski zakoni ove države, pa bi samim time možda i neki zapadnjaci željeli provesti odmor na arapskom pijesku!

Saudijska Arabija ima prekrasne plaže, ali malo se turista može pohvaliti kako ih je vidjelo uživo i na njima hvatalo sunčeve zrake. Novi resorti, koji su u pripremi, trebali bi se protezati na više od 50 otoka, a na njima će vrijediti mnogo liberalniji zakoni i u praksi će funkcionirati kao autonomna zajednica.Iako još nije posve jasno što će biti dozvoljeno, a što ne, javni investicijski fond zemlje dao je priopćenje u kojem je istaknuo kako će u resortima vrijediti „zakoni sukladni međunarodnim standardima“, što znači kako se na posjetitelje i turiste neće odnositi stroga pravila koja se tiču odijevanja i segregacije spolova, a moći će se posluživati i alkohol.

Nadalje, Vlada je obećala da će projekt biti ekološki održiv, obuhvaćajući zaštićene koraljne grebene, uspavane vulkane i rezervat prirode pun rijetkih životinja poput arapskih leoparda i vukova. Drevne ruševine Mada'in Saleha – prve svjetske baštine UNESCO-a u Saudijskoj Arabiji – također će biti u blizini, a bit će i mogućnosti za ronjenje, padobranstvo i planinarenje.Vjeruje se kako iza ovog projekta stoji princ Mohammed bin Salman koji na ovaj način pokušava omekšati tvrde religijske zakone koji vladaju zemljom, a ujedno i približiti Arabiju svijetu.

Projekt bi trebao započeti s realizacijom 2019. godine, a dovršetak se očekuje tri godine poslije.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju