Novi projekt Europske Unije neće se svidjeti stanovnicima zemalja koje nisu članice ove organizacije. Naime, zbog podizanja sigurnosti, neki putnici koji dolaze iz zemalja koje nisu članice, bit će podvrgnuti detektoru laži. Radi se o pilot projektu, a u njemu sudjeluju Luksemburg, Grčka, Cipar, Poljska, Španjolska, Mađarska, Latvija, Njemačka i Velika Britanija.

Projekt poznat pod nazivom iBorderCtrl uveden je jer u Eu godišnje uđe više od 700 milijuna ljudi, pa samim tim veliki broj putnika i vozila pritišće vanjske granice. Carinicima je rad znatno otežan jer ne stignu provjeravati sve dokumente putnika, a ovime se smatra kako će doći do podizanja sigurnosnih mjera i samim tim smanjenja kriminaliteta i terorizma.

Putnici će koristiti online aplikaciju pomoću koje će upisati podatke o svojoj putovnici i vizi, a nakon toga će koristiti web kameru pomoću koje će odgovarati na pitanja kompjuterski animiranog carinika. On će analizirati ekspresije putnika, te donijeti sud laže li ili govori istinu.

Drugi dio provjere odvijati će se samim dolaskom putnika na granicu. Oni za koje je procijenjena mala razina rizika, odgovarati će samo na osnovna pitanja, dok će putnici koji su ocijenjeni visokorizičnima, biti detaljno provjeravani. Točnost novog sistema procijenjena je na 85 posto, tako da su greške svakako moguće, a u početku će se test provoditi isključivo uz suglasnost putnika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju