U trendu Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave? Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Kroketi od tikvica ilustracija Iz pećnice Kroketi od tikvica i sira: Recept za savršeni ljetni prilog uz pečeno meso


Gospodine Rinčić, otkud ime, odkud ideja, otkud tolika kvaliteta vaših proizvoda?

Pripadnik sam generacije koja je negdje oko puberteta prvi put čula za tu čarobnu riječ Ketchup, i popila većinu živaca sirotim roditeljima kojima ta sladunjava mješavina nikad nije postala dostojna zamjena za okus pravog soka od rajčica. Danas meni to radi moja kćerka, a ja sam konačno opet otkrio okus rajčica kakav je bio nekad...

Kad počinješ s novim poslom ne shvaćaš se preozbiljno pa postoji doza slobode u smišljanju imena i krilatice. Chevrolet Spark je već bio "full of life" pa nam je za pobliže objasniti čime se Zdravo za gotovo bavi, ostala ta - pomama za pomama. Taj dio i ostatak marketinga su prepušteni bratu Nevenu (trenutno mi pomaže pisati odgovore), a ja se bavim svime ostalim.


Kako je sve počelo?
Prije četiri godine sam se iz Zagreba preselio u Jablanovec i zaljubio se u zimnicu od povrća uzgojenog u vlastitom vrtu. Nakon što bi se to ekspresno pojelo, razgrabilo i podijelilo - morao sam u dućan. Pitao sam se zašto industrijski proizvod nema okus kao domaći. Otkrio sam da korporacije rajčicu beru strojno i to dijelom nezrelu kako bi bila dovoljno čvrsta za duge procese transporta, čuvanja i prerade. Takva rajčica ne dostiže svoj puni potencijal i okus joj valja popravljati. Budući da sam vrhunsku namirnicu i sam bio spreman platiti, a nisam je mogao pronaći, odlučio sam se na pokretanje domaće proizvodnje.

Gdje nabavljate rajčice, što sve ide u recept (nemojte u detalje)?
Sami nabavljamo sjeme starih sorti iz kojih uzgajamo flance, a sadnju i brigu o paradajzima prepuštamo poljoprivrednicima. Berba je izuzetno bitna i kod nas se sve obavlja ručno, a plodovi prerađuju na niskih 60 stupnjeva kako bi se sačuvali okus, boja i nutritivne vrijednosti. Rajčicu u receptima nadopunjavamo lukom, maslinovim uljem, ali i samoniklim hvarskim origanom!

Koji nam recept preporučate?
Kad imam kvalitetnu namirnice volim ići na maksimalno jednostavna jela i umake, ali paradajz je najkorištenije povrće, i kao baba – u sve se miješa. Par žlica konšerve ide i u sva omiljena narodna jela – gregadu, punjenu papriku, grah, čobanac, bolonjez… Od gotovih proizvoda najtraženija nam je gotova juha – treba je samo zagrijati.


Koja vam je nit vodilja, sad kad ste prepoznati?
Nit vodilja je ista od početka do danas; raditi posao kako treba i ne koristiti prečice koje koristi velika industrija. Želim uvijek biti u mogućnosti garantirati za kvalitetu i iza svojih proizvoda stajati imenom i prezimenom. Zdravo za gotovo proizvodi će i ubuduće sadržavati samo najzrelije ljetne rajčice, a neće konzervanse, boje, zgušnjivače, pojačivače okusa, niti ikakve druge E brojeve.

Gdje možemo kupiti vaše proizvode, u kojim ih restoranima jesti?
Sada konšervom opskrbljujemo Vinodol, a pasiranom rajčicom s komadima pulpe premium pizzerije Duksu, O’Haru i Stari Zagreb. Suradnja je dugoročna, a njihovim chefovima i pizzajolima čak dajemo i mogućnost odabira vrste rajčice i količine pulpe.

Pasiranu rajčicu, sok, gotovu juhu, šalšu, umak za pizzu, ketchup i konšervu možete pronaći na tržnicama, te u tridesetak zagrebačkih delikatesa i voćarni. Za one koji se pomame za pomama, a nisu u metropoli, pakete šaljemo dostavnom službom unutar dva dana - samo se javite na ovaj link!

Puno hvala na svemu, odosmo mi na pizzu!