Očito ne ljube votku samo Rusi, odnedavno i u glavnom poljskom gradu posjetitelji mogu posjetiti muzej u kojem će naučiti sve o povijesti ovog alkoholnog pića koje je u Poljskoj prisutno više od 500 godina!

Muzej „Polskiej Wodki“ smjestio se u nekadašnjoj tvornici votke, na nekoliko minuta udaljenosti od rijeke Visle koja protječe kroz Varšavu. Za sve ljubitelje ovog pića, dobra je vijest kako nudi degustaciju votke, uparivanje votke i hrane, kao i mnogobrojne koktele čiji je glavni sastojak, gle čuda – votka.

Votka Votka (Foto: Getty Images)

Kako je ovdje riječ o muzeju, jasno je da su svud uokolo vas razni izlošci, pa ćete tako naučiti sve o proizvodnji, ali i o tome kako se prije pola tisućljeća votka uopće i pojavila u Poljskoj. Recimo kako je i muzej zbilja interaktivan jer u svakoj od pet prostorija posjetitelji hodaju preko starih bačvi votki kako bi se s cijelom pričom još dodatno saživjeli.

Također, muzej posjetitelje uči o pravoj poljskoj votki, tj. načinu na koji ona mora biti napravljena – za njezinu proizvodnju koristi se tradicionalni recept koji uključuje lokalne namirnice, a svi aspekti proizvodnje, osim punjenja, moraju se odvijati u Poljskoj. Ako ovi kriteriji nisu zadovoljeni, votka se ne može nazivati poljskom.

Votka Votka (Foto: Getty Images)

„Naš muzej je posveta proizvodnji votke u Poljskoj, koja traje 500 godina“ rekao je Andrzej Szumowski, jedan od onih koji brinu za pravilnu proizvodnju u državi. „Poljska je i kolijevka votke“, dodao je, a mi bismo rekli kako bi se Rusi teško složili s tom tvrdnjom.

Tako da, ako vas put nanese u Varšavu i ljubitelj ste votke, svakako posjetite ovaj muzej koji je otvoren svaki dan. Vođene ture imate na raznim jezicima, ali najbitnije je da postoji ona na engleskom, a karte startaju od 65 kuna naviše. Naravno, nema brige, u sklopu muzeja nalazi se i gift shop, pa ćete prijateljima po povratku u domovinu servirati i pravu poljsku votku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju