O.K., da budemo jasni odmah na početku – ako avion padne negdje usred oceana ili na planinu, gotovo da i nemate nikakve šanse. Realno, bilo gdje da padne, šanse vam nisu prevelike, ali ipak postoji ponešto čime i te male šanse za preživljavanjem – možete povećati.

Iako je avion najsigurnije prijevozno sredstvo, nikad ne znate kad se može dogoditi ono najgore. Ako dođe do nesreće, poslušajte savjet umirovljene stjuardese Cheryl Schwartz, koja je na popularnoj stranici Quora podijelila korisne savjete i objasnila na koji način povećati šanse za preživljavanjem.



Schwartz je za početak objasnila kako bi svaki putnik prilikom ulaska u avion i traženja svog sjedala trebao provjeriti koliko ga redova dijeli do najbližeg izlaza za slučaj opasnosti. Naime, kad zavlada panika i nesreća postane izvjesna, nećete imati vremena razmišljati o tome, stoga odmah po ulasku provjerite gdje se nalazi najbliži izlaz. 

Druga je važna stvar da se ne brinete o tome što ćete uzeti. Skupljanje stvari oduzima dragocjeno vrijeme, a ne postoji ta stvar zbog koje vrijedi izgubiti život. „Za evakuaciju obično ima 90 sekundi, bilo da se radi o 30 ili 600 putnika, i zadnja stvar koju tad trebate raditi jest vući svoju ručnu prtljagu. Na nju u ovoj situaciji, samo zaboravite“, objašnjava Cheryl.



I za kraj, ne čekajte da vas netko spasi. „Neke nesreće mogu se preživjeti, ali ipak, u nesrećama gdje su ljudi preživljavali istražitelji su znali pronaći i mrtve ljude koji su bez ijedne ogrebotine ostali sjediti na svom sjedalu. Ne čekajte, reagirajte“, završila je sa savjetima nekadašnja stjuardesa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju