Ako su vam dosadile 'obične' morske plaže ili bazeni s mirisom klora, spas od ljetnih vrućina možete potražiti i na veličanstvenim morskim bazenima. Neke od njih stvorila je majka priroda, a neke je stvorila ljudska ruka, iskorištavajući prirodne preduvjete. 

1. Porto Moniz lava bazeni, Madeira

U ovom bazenu plivat ćete s ribicama i rakovima, pa ponesite masku za ronjenje, a kako se obnavlja s plimom, more u njemu neprestano je čisto. Kompleks bazena Porto Moniz nastao je na mjestu gdje je vulkanska lava ulazila u Atlanski ocean, pa će vam pogled krasti i šiljata crna lava koja se izdiže iznad površine mora.

2. Giola laguna, Thassos, Grčka

Urezan u stijene uz more, ovaj tirkizni, 20 metara široki bazen, nalazi se u blizini Astrisa, na otoku Thassosu u Grčkoj. Okružuju ga litice koje tvore prirodne terase, a jedini ulaz u bazen je - skok! More dolazi iz Egejskog mora, a toplije je od otvorenog mora i ima pješčano dno.

> Bazen velik poput oceana: Osvježenje u kilometar širine i 35 metara dubine

3. Kupke kraljice Giovanne (Bagni della Regina Giovanna), Sorrento, Italija

Između ruševina stare vile, u okolici Sorrenta, prostiru se kupke kraljice Giovanne. Riječ je o ostacima Ville Pollio iz prvog stoljeća, no ime su dobile prema priči da je Giovanna, kraljica Napulja iz 14. stoljeća, tamo dolazila sa svojim dvorskim damama, čekajući mlade ljubavnike.

 

A photo posted by Jung_hyeon (@junghyeonn) on

 4. Plage de Bon Secours, Saint-Malo, Francuska

Područje je specifično po tome što ima vrlo visoku plimu, čak do 14 metara, što je duplo više od uobičajenog dosega za Atlantik. Tako je jedne godine more 'nestalo' s plaže, pa je 1937. izgrađen bazen, kako bi kupači imali gdje plivati 24 sata na dan.

5. Sliema bazeni u stijenama, Malta

Stjenovita obala Slieme nije bila prikladna za kupače, pa su ugrađeni bazeni, sa stepenicama i ljestvama koje vode u more. Bazeni su iskopani u 17. stoljeću, a tada su imali i baldahine kako bi se viktorijanske žene mogle kupati u privatnosti.

6. Kasrtup Søbad, Copenhagen, Denmark

Most Ørseund, koji povezuje Švedsku i Norvešku, povezao je i dva veličanstvena kupališta, Ribersborgs Kallbadhuson sa švedske i Kastrup Søbad s danske strane. Ribersborgs Kallbadhuson, iz 1898., je otvoreno kupalište gdje se Šveđani kupaju cijele godine, čak i kada je vani 4 stupnja. Kastrup Søbad je moderna građevina, izgrađena 2004., s velikim drvenim mulom i platformama za ronioce. Osvjetljeno je, pa se kupati može i noću.

7. Grotta della Poesia, Roca Vecchia, Italija

Krater u obliku jajeta s kristalno čistim morem i pet metarskim liticama za skakače. Iako je popularna, na Grotti često nema gužve. Dok je prije privlačila pisce koji su joj posvećivali svoja djela, sada je ipak više popularna među kupačima.

 

A photo posted by martina (@martiina_ele) on


8. Charco Azul Pool, La Palma, Kanarski otoci

Iako ovaj bazen nije prirodan, prirodno se puni morem. Okružuje ga vulkanska lava, a bazen je pun riba i rakova. Osim glavnog bazena, tu je jedan i za djecu, mini vodopad, područje za sunčanje, tuševi, kabine, parking i kafić s restoranom.

9. Azenhas do Mar, Sintra, Portugal

Mali grad upečatljiv je po izuzetno bijelim fasadama kuća i prirodnom bazenu koji je oformljen ispod stijena. Kupači često budu okupani i velikim valovima koji se lome o rub bazena.

10. Sørenga morski bazen, Oslo, Norveška

Sørenga je otvoren prije godinu dana, nedaleko opere u centru Osla. Ima površinu za skijanje na vodi, plažu, dječji bazen, zelene površine, 50-metarski bazen i dodatni bazen s morem.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju