1. Pjongčang je južokorejski grad i okrug u provinciji Gangwon. Planinski lanac Taebaek proteže se na 84 posto teritorija s prosječnom nadmorskom visinom od 750 metara.

2. Okrug Pjongčang dom je budističkom hramu Woljeongsa koji je svećenik Jajang osnovao 643 godine. Točnije, nalazi se na istočnim padinama Odaesana.

3. Prema popisu stanovništva iz 2008. godine, u gradu Pjongčangu živi tek nešto više od 43.000 stanovnika.

4. Riječ je o vrlo izoliranom području koje je moralo izgraditi dodatnu infrastrukturu kako bi osvojilo domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2018. Primjerice, uvedeni su brzi vlakovi koji su povezali okrug sa 180 kilometara udaljenim Seulom. Novim linijama u glavni grad Južne Koreje može se stići za manje od sat vremena.

U Pjongčangu se puno toga moralo izgraditi U Pjongčangu se puno toga moralo izgraditi (Foto: Profimedia.hr)

5. Okrug ima dva velika ski-resorta – Alpensiju i Jongpjong u kojima će se održavati većina natjecanja na Zimskim olimpijskim igrama i Zimskim paraolimpijskim igrama.

6. Za potrebe otvaranja i zatvaranja Zimskih olimpijskih igara i Zimskih paraolimpijskih igara izgrađen je stadion bez krova, za što je utrošeno 109 milijuna američkih dolara. S obzirom na to da ovo područje nema potrebe za takvom građevinom, pretpostavlja se da će stadion biti srušen ili zapušten nakon završetka Igara.

7. Pjongčang se već dva puta kandidirao za Zimske olimpijske igre. Od Vancouvera je izgubio domaćinstvo 2010., a od Sočija prije četiri godine.

Otvoreni stadion će vjerojatno biti zapušten nakon zatvaranja Zimskih Paraolimpijskih igara Otvoreni stadion će vjerojatno biti zapušten nakon zatvaranja Zimskih Paraolimpijskih igara (Foto: Profimedia.hr)

8. Pjongčang često brkaju s glavnim gradom Sjeverne Koreje Pjongjangom. Upravo zato pokrenuli su veliku medijsku kampanju kako bi svijet naučili razliku između ova dva mjesta.

9. Pjongčang je prvi južnokorejski domaćin Zimskih olimpijskih igara. Prije trideset godina u Seulu su održane Ljetne olimpijske igre.

10. Maskota ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara jest korejski bijeli tigar Soohorang. Bijeli su tigrovi ugrožena vrsta životinja u Južnoj Koreji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju