1. Brazilske favele ime su dobile prema istoimenom trnovitoj i izdržljivoj biljci iz porodice Cnidoscolus quercifolius. Ova biljka raste u brdima gdje su se vojnici tražili utočište tijekom brazilskog građanskog rata.

2. Prva favela – Providencia – nastala je krajem 19. stoljeća u Rio de Janeiru, a izgradili su je vojnici koji su postali beskućnici nakon rata Canudosa.

3. Tipična favela je sirotinjska četvrt smještena na rubu grada i urbanih središta. Prepuna je ilegalno izgrađenih kuća na malom području s manjkom struje i lošom vodovodnim instalacijama. No stvari se kreću nabolje. Novije kuće u pojedinim favelama imaju čak telefone i internetsku vezu.

Najveća favela u Najveća favela u (Foto: Profimedia.hr)

4. Prosječna životna dob u favelama je 48 godina, što je 20 godina manje od državnog prosjeka. Za ovu činjenicu optužuju se neregulirani higijenski uvjeti, manjak sanitarnih čvorova, zagađenost okoliša, ali i velika stopa kriminaliteta.

5. Preprodaje droge je jedan od najvećih problema, a u ovom kriminalnom poslu uglavnom su zaposleni dječaci tinejdžerske dobi. Pucnjava na ulicama česta je pojava, ne samo među bandama u faveli, već i između kriminalaca i policije.

Stanovnici favela su vrlo siromašni Stanovnici favela su vrlo siromašni (Foto: Profimedia.hr)

6. Otprilike 6 posto od ukupne brazilske populacije žive u favelama. Samo u Rio de Janieru postoji tisuću favela, a u Sao Paulu oko 1600.

7. Rochina je ime najveće favele koje se nalazi na jugu Rio de Janeira, a dom je za otprilike 70.000 stanovnika odnosno faveladosa. Također, popularna je turistička destinacija kroz koju agencije vode zainteresirane turiste kako bi im pokazali pravo lice ove južnoameričke države.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju