Imate li 200 tisuća eura viška za kupovinu poznatog spomenika? Iznenadili bi se koliko bi koštali neki spomenici koji su nezamjenjivi simboli gradova!

Kako bi saznali koliko bi izgradnja svjetski poznatih građevina stajala danas, HomeAdvisor je analizirao sedam poznatih građevina diljem svijeta, uzimajući u obzir radne i troškove materijala. Također, uzeti su i izvorni troškovi, koji pokazuju kako su neki materijali bili puno skuplji prije stotinjak godina, ali da su ostali materijali znatno jeftiniji nego danas.

Tako je primjerice izgradnja Kipa slobode koštala deset puta više 1886. godine nego danas, a i Big Ben bi u 2015. napravili gotovo po duplo manjoj cijeni. S druge strane, veličanstveni spomenik Krista iskupitelja u Riju osjetno bi bilo skuplje izgraditi danas, kad bi koštao milijun dolara više nego 1931. godine, kada je izgrađen.

Ipak, neki od procijenjenih troškova su zapravo iznenađujuće jeftini – izgradnja Kipa slobode ili Big Bena danas bi bila jeftinija od kupnje apartmana na Manhattanu! Tko uopće treba stan kad možete za iste novce kupiti gradsku znamenitost i uživati u njoj, zar ne?

Donosimo cijeli popis znamenitosti i njihove procijenjene vrijednosti u američkim dolarima, rangirane od najskuplje prema najjeftinijoj:

7. Piramide u Gizi – 878 milijuna dolara
6. Koloseum – 380 milijuna dolara
5. Eiffelov toranj – 31 milijun dolara
4. Kosi toranj u Pisi – 4 milijuna dolara
3. Krist iskupitelj – 1,5 milijuna dolara
2. Kip slobode – 1,3 milijuna dolara
1. Big Ben – 222 tisuće dolara

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju