Svi ste čuli za sedam svjetskih čuda, ali jeste li znali da je 2007. godine u Lisabonu izabrano novih 7 svjetskih čuda? Oni su redom Kineski zid, Koloseum, Petra, Chichen Itza, Machu Picchu, Taj Mahal i Kip Krista Iskupitelja, dok je velika piramida u Gizi dobila počasni status. O nekima od njih znate dosta, o nekima baš i ne, a svaki od njih predstavit ćemo kroz neke manje poznate činjenice. Danas je vrijeme za put u Jordan i predstavljanje famozne – Petre!

Još uvijek neotkrivena

Ovaj grad isklesan u stijeni, još je relativno neotkriven. Pritom ne mislimo kako je nepoznat, nego je riječ o tome kako su samo 15 posto grada do sad detaljno obradili arheolozi, a ostatak se još uvijek nalazi pod zemljom. Tako da, tko zna što će se ovdje još pronaći...

Petra - 2 Petra - 2 (Foto: Getty Images)

Ime grada

Dolazi od grčke riječi "petros“, što prevodimo kao – stijena. Prilično jednostavno, zar ne?

Mjesto kraljevskih grobova

Petra je dom za 800 grobova, poznatih i kao "kraljevski grobovi“. Najpoznatiji od njih je svakako Al – Khazneh.

Otkriće Petre

Grad je 1812. godine otkrio švicarski istraživač Johann Ludwig Burckhardt. Zbog toga što je bio nepoznat gotovo pet stoljeća, naziva se često i "izgubljenim gradom“.

Grad koji je nemoguće napasti

Petra je izgrađena tako da ju je bilo gotovo nemoguće napasti. Naime, da biste ušli u nju, morati proći kroz izuzetno uski kanjon, visoko i do osam metara, a dugačak – kilometar.

Petra - 1 Petra - 1 (Foto: Getty Images)

Mjesto koje povezuje

Kroz povijest, grad je imao veliku geografsku važnost. Smješten je između Crvenog i Mrtvog mora, pa je kroz povijest bio važan za Egipćane, Arape i Feničane. Također, bilo je i bitno mjesto za transport kineske svile, kao i indijske začine.

Hollywood

Petra, naravno, nije ostala neotkrivena ni kod holivudskih producenata, pa su tako najpoznatiji filmovi snimani ovdje "Povratak mumije“ i "Indiana Jones i posljednji križarski rat“. Ovaj potonji, donio je ogromnu popularnost Petri.

Dio Svjetske baštine

S obzirom na povijesnu i kulturnu važnost građevine, od 1985. godine UNESCO je Petru uvrstio na popis Svjetske baštine.

Broj stanovnika

Vjeruje se kako je ovdje živjelo i do 30 tisuća duša. S obzirom na teatar koji može primiti 5 do 8 tisuća, možemo reći kako se u staro vrijeme itekako ulagalo u kulturu.

Kameni prolaz dug 1,2 kilometra koji je stoljećima skrivao izgubljeni grad Siq, Petra, Jordan - 2 Siq, Petra, Jordan - 3 Siq, Petra, Jordan - 5 +1 Siq, Petra, Jordan - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju