Britanska konzultantska tvrtka Reputacijski institut provela je istraživanje o zemljama koje prati ugled najpoželjnijih za život. Istraživanje su bazirali na 16 faktora, uključujući jesu li te zemlje lijepe i sigurne za posjetitelje, imaju li prijateljski nastrojene stanovnike, progresivnu politiku i učinkovitu javnu upravu.

U internetskom istraživanju sudjelovalo je više od 48.000 stanovnika G8 zemalja (SAD, Kanada, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Italija, Japan i Rusija), a ocjenjivali su 55 zemalja s najvećim BDP-om. Rezultate istraživanja donosi BBC Travel.

1. Švedska

Sigurna i lijepa. Tako su je barem ocijenili njeni stanovnici. U istraživanju su istaknuli kako su zabava, alkohol i luksuzni predmeti skupi, ali to nadoknađuju jeftinim javnim prijevozom i dobrom prometnom povezanošću.

2. Kanada

Iako ju je Švedska istisnula s prvog mjesta, Kanađani i dalje hvale svoju domovinu. Na glasu kao jedna od najsigurnijih zemalja u svijetu, čije stanovnike krasi uzajamno poštovanje i multikulturalizam.

3. Švicarska

Prirodna ljepota, progresivna politika, ljubaznost stanovnika, bogatstvo i kultura ono su što Švicarskom čini osobito privlačnom za život. No, visoki prihodi građana znače i visoke cijene. Zurich je na glasu kao jedan od najskupljih gradova na svijetu, ipak, stanovnici se ne žale.


 
4. Australija

Sigurna i mirna, tako stanovnici Australije doživljavaju svoj dom. Kao najvažnije značajke koje idu tome u prilog ističu zabranu nošenja oružja te brigu za okoliš i dobrobit životinja. Cijene su pristupačne, a kvalitetno zdravstvo i visoko obrazovanje dostupni su svima.

5. Norveška

Osim što je sigurna, Norveška ima prelijepu prirodu i ljude, a spolna jednakost ne postoji samo na papiru. Norvežani vole prirodu i aktivnosti vani, pa provode puno vremena u skijanju ili planinarenju, a zaposlenicima tvrtci redovno se nudi članstvo u teretani.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju