Limassol, drugi najveći grad na Cipru, odmah poslije glavnog grada Nikozije, zbilja je mjesto koje vrijedi posjetiti. Zemlja je ovo, iako u Europskoj uniji, dosta povezana i s Bliskim Istokom, tako da ovdje ljetuju i borave i gosti iz Izraela, Egipta i Libanona.

Za razliku od mnogih mediteranskih destinacija koje se zimi ne isplati posjetiti, Limassol vrijedi vidjeti u bilo koje godišnje doba. Zašto je to tako, objašnjavamo u nastavku teksta.

Kultura vina

Cipar ima značajnu vinsku kulturu, a ona se itekako očitava u Limassolu. Još od davnih vremena, grožđe s otoka se prikupljalo i sušilo, od čega se potom, prema pričama, radio napitak za – Kleopatru osobno. Na kraju se iz tog napitka razvilo vino Commandaria, koje se rado pijuckalo na kraljevskim dvorovima u srednjem vijeku. Vino potječe iz okolice grada, pa možete otići na neku vinsku turu i usput uživati u prekrasnom krajoliku okolice grada...

Limassol - 4 Limassol - 4 (Foto: Getty Images)

Dobre vibracije

Limassol je spoj turističkog i studentskog grada, tako da u njemu boja posebna vrsta energije i zabave. U uskim uličicama smjestili su se brojni restorani i kafići, a čudesna je i arhitektura, s obzirom kako se ostaci srednjovjekovnih i bizantskih utvrda miješaju s obnovljenom britanskom kolonijalnom arhitekturom. Još kad tome dodate i uličnu umjetnost, ovdje se definitivno uživa u obilju boja, okusa i mirisa.

Plaže, čak i zimi

Mještani ponosno ističu mnogobrojne restorane, barove i kulturne atrakcije, ali ne zaboravljaju ni dodati kako je Limassol obalni grad, pa samim time ima i plaže. Riva je prepuna kafića, a ima i mjesta za kupanje, a ako niste zimogrozni, možete se okupati i u sred zime, jer je preko dana temperatura često oko 20 stupnjeva. Pored grada nalaze se dvije najpoznatije plaže – Guvernerova i Lady's Mile.

Ovdje se rodila – Afrodita

Grčka božica ljepote rodila se – u blizini Limassola. Sat vremena vožnje prema sjeveru dovest će vas do prekrasnih bijelih klifova, gdje se prema legendi Afrodita rodila iz morske pjene. Tko zna, možda i vi posvjedočite rađanju nekog novog božanstva, a možda i samo napravite – izlet u čudesnu prirodu.

Limassol - 1 Limassol - 1 (Foto: Getty Images)

Sjajna gastronomska scena

Uključite radio u Limassolu i čuti ćete doslovno sve. Grčku, tursku i libanonsku pop glazbu, britansku elektroniku, ali i izraelske vijesti. Eto, upravo takva je i kulinarska scena, tj. – nema čega nema. Pronaći ćete tako svakakve restorane, a posebnu preporuku zaslužuje Karatello Tavern, smješten u blizini dvorca u kojem se oženio Rikard Lavljeg Srca. Što god naručite, nećete pogriješiti, tako da, bez straha izaberite nešto s menija.

Antea u Dhaki: Grad koji se najbolje može opisati samo kao - kaos! Antea u Bangladešu - 18 Antea u Bangladešu - 1 Antea u Bangladešu - 21 +37 Antea u Bangladešu - 20

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju