Istanbul, po meni jedan od najljepših i najživljih gradova na svijetu. Spoj istoka i zapada koji svojim posjetiteljima, osim bogate povijesti, ima toliko toga za ponuditi. Za doživjeti pravi, istinski Istanbul potrebno je dobrih tjedan dana, kako biste mogli u detalje istražiti sve atrakcije i skrivene kutke kojima ovaj grad obiluje. No što izdvojiti ako se u Istanbulu nađete samo na vikendu? Koje atrakcije valja istaknuti iz mase i učiniti ih prioritetima? Sve ovisi o ukusu pojedinca, no po meni ovo je pet lokacija koje svaki posjetitelj Istanbula mora vidjeti.

Aja Sofija

Nekada grčka ortodoksna bazilika kroz povijest pretvorena je u džamiju da bi danas u njoj bio smješten muzej. Ako planirate posjetiti Aja Sofiju, a svakako morate, budite spremni na velike redove. Kako biste ih izbjegli svakako dođite što ranije, a usto trebat će vam i nekoliko sati da je razgledate kako spada pa nije na odmet doći rano ujutro.

Sultan Ahmed ili Plava džamija

Točno nasuprot Aja Sofije nalazi se Plava džamija. Ova povijesna džamija izgrađena je između 1609. i 1616. a podjednako je impresivna za vidjeti izvana i iznutra. Kako biste 'upili' ljepotu njene unutrašnjosti biti će vam potrebno nekih 30-tak minuta, možda malo više, ali redovi ispred džamije znaju biti isto tako dugački. Stoga se pobrinite da dođete na vrijeme i s puno strpljenja. Ulaz je besplatan.

Veliki bazar

Za Veliki bazar u Istanbulu vjeruje se da je jedna od najvećih tržnica na svijetu. Ovdje ćete naći preko 3000 dućana koji svakodnevno privlače između 250 i 400 tisuća posjetitelja. Veliki bazar nema čega nema i za njega vrijedi da ćete ovdje naći sve od igle do lokomotive. Podijeljen je na više dijelova, ovisno o vrsti robe koja se prodaje. Atrakcija koju nikako ne smijete propustiti ako se nađete u Istanbulu, posebice ako želite iskusiti pravo cjenkanje.

Topkapi palača

Nekada glavna rezidencija osmanskih sultana, Topkapi palača, danas je muzej koji ima veliku i vrijednu kolekciju spomenika i umjetnina, ujedno je i jedna od glavnih turističkih atrakcija Istanbula. Samim time što je jedna od glavnih atrakcija, budite spremni na to da su ovdje redovi, tijekom cijelog dana, poprilično dugi i da se na ulaznice čeka i po nekoliko sati. Strpljenja, vremena i posebice vode, prvenstveno za ljetnih mjeseci, ovdje će vam biti prijeko potrebno. Ali jednom kada uđete unutra brzo ćete zaboraviti na gužve i duge redove koji su vani.

Bospor

Iako Istanbul ima još mnogo atrakcija koje bi trebalo spomenuti, Bospor je žila kucavica grada i oko nje, ali i na njoj, se vrti dobar dio gradskog života. Bilo da ćete uživati u vožnji brodom ili samo u pogledu koji se pruža s obale svakako si uzmite vremena kako biste se divili tjesnacu koji odvaja europski od azijskog dijela Istanbula. Na obalama ćete pronaći neke od najboljih restorana u kojima poslužuju svježu ribu i rakove, po relativno pristupačnim cijenama te si svakako priuštite večeru koja će vas očarati okusima i mirisima koje samo orijent može pružiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju