Tvrđava samoće Supermanovo je tajno utočište u kojemu skriva izume, otkrića i artefakte. Kako točna adresa nije poznata nikome doli Supermanu, strip-crtači smještali su je na različita mjesta od Arktika i Antarktika do Anda i amazonske kišne šume.

Mi smo pak uvjereni da je ovo fikcijsko mjesto nadahnuo islandski Nacionalni park Vatnajökull, odnosno Ledena špilja u Skaftafellu.

Riječ je o mjestu zapanjujuće i krhke ljepote koje karakteriziraju prekrasne formacije leda. Ledene špilje privremene su strukture koje se pojavljuju na rubovima ledenjaka, ali su vrlo nestabilne i lako se urušavaju.

Svake godine stvaraju se nove formacije, pa je nemoguće predvidjeti što ćete vidjeti. Jasno je tek da ih možete istraživati tek u zimskom mjesecima – od studenog do ožujka – kada su temperature niske, a led je najtvrđi.

No i tada se preporučuje da ih istražujete uz lokalnog vodiča koji će vas sigurno provesti kroz ovo ledeno carstvo. Cijena za četverosatnu turu? Prava sitnica za islandske standarde, od oko 20.000 islandskih kruna ili oko 1200 kuna.

Zavirite u našu fotogaleriju i uživajte u čarobnim prizorima potpuno besplatno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju