Puno je neobičnih mjesta na našem planetu, a jedno je od njih svakako japanski otok Okinoshima, na kojem je, kao što ste pročitali, ženama strogo zabranjen ulaz

Otok iz naše priče smjestio se u Japanskom mori još uvijek je dom ritualima koji su bili aktualni stoljećima prije, a koji se bez pogovora poštuju. Na otoku se nalaze brojni hramovi i svi muškarci koji se tamo nalaze ili koji dolaze na otok imaju veze sa šintoizmom, izvornom japanskom vjerom.

Okinoshima - 5 Okinoshima - 5 (Foto: Guliver/Thinkstock)

Uz zabrane pristupa ženama, jedan od rituala, odnosno pravila jest taj da svi muškarci koji dolaze na otok moraju proći ritual čišćenje, skidaju se goli i brčkaju u moru prije dolaska, a dosljedno provođenje svih pravila dovelo ga je na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine. 

Ništa se ne smije ponijeti s otoka, a ne smije se ni pričati o tome što se događa na otoku. Muškarci koji žele posjetiti Okinoshimu imaju jednu priliku godišnje, i to 27. svibnja. Na taj dan dozvoljeno je samo 200 posjetitelja, koji, naravno, moraju proći sve obrede koje prolaze i stalni stanovnici i gosti. 

Brojne su teorije zašto je ženama zabranjen posjet Okinoshimi, prema jednoj od njih razlog je mjesečnica!? Naime, u šintoizmu se smatra kako je krv nečista, pa su se dečki zabrinuli da im se zemlja i hramovi ne zaprljaju i, evo nas, stoljećima kasnije priča je ostala...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju