Aerodrom
od 4 milijuna kvadrata, napajan isključivo obnovljivim izvorima energije, u kojemu se vozi samo električnim vozilima... Zvuči kao san, no u Oslu će postati stvarnost. Haptic Architects i Nordic-Office of Architecture dizajnirali su ovaj aerodrom budućnosti koji će se početi graditi dogodine.

Cilj je Oslo Airport Cityja da bude prvi energetski pozitivan aerodrom, odnosno održivi grad koji će, usto, imati i mogućnost prodavati višak energije koju proizvede okolnim zgradama, zajednicama i gradovima.

Novi aerodrom u Oslu - 8 Novi aerodrom u Oslu - 8 (Foto: Oslo Airport City)

Plan za novi aerodrom u skladu je s politikom vlade koja se prebacuje na zelenu energiju nasuprot onoj baziranoj na nafti. Bit će testno područje za grad upravljan najsuvremenijom zelenom tehnologijom s električnim autima bez vozača te pametnom tehnologijom koja će upravljati svime, od mobilnosti do otpada i sigurnosti.

Novi aerodrom u Oslu - 6 Novi aerodrom u Oslu - 6 (Foto: Oslo Airport City)

Oslo Airport City nudit će i razne sportske aktivnosti i rekreaciju, imat će javni park te centar grada u kojem vozila neće biti dozvoljena. Njegovi stanovnici nikad neće biti udaljeni više od 5 minuta hoda do javnog prijevoza. Imat će i puno zelenih površina, a u njemu će raditi i do 40 tisuća ljudi.

Novi aerodrom bit će smješten između Oslo Airport Gardermoen (OSL) i Jessheim. Gradnja će potrajati 30 godina.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju