Sastojci za okruglice:
150 grama kuhane leće
2 jaja
20 dag sira ricotte
25 dag naribanog parmezana
1-2 češnja češnjaka
½ čajne žličice sjemenka komorača
2 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
prstohvat sušenog timijana
1 čajna žličica soli i papra
60 grama krušnih mrvica

Sastojci za umak:

40 grama pinjola
1 češanj češnjaka
1 limun
½ čajne žličice morske soli
25 grama svježeg bosiljka
55 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice naribanog parmezana

Priprema:
1. U blenderu smiksajte kuhanu leću. Prebacite je u veliku zdjelu.

2. Umiješajte jaja, ricottu, parmezan, češnjak, zdrobljene sjemenke komorača, nasjeckani peršin, timijan, sol i papar. Sve dobro promiješajte.

3. U smjesu dodajte krušne mrvice i pustite da sve zajedno odstoji oko 20 minuta.

4. Za to vrijeme u blenderu napravite umak za okruglice. Pomiješajte češnjak, pinjole, sol, koricu limuna i limunov sok. Miksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.

5. Dodajte listiće bosiljka i maslinovo ulje. Umiješajte i naribani parmezan.

6. Ako smatrate da je umak pregust, razrijedite ga s malo vode, ulja ili maslinova ulja.

7. Ovako pripremljeni pesto u hladnjaku možete držati i do tjedan dana.

8. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.

9. Od smjese leće napravite kuglice promjera oko 2,5 centimetara.

10. Položite kuglice na papir za pečenje. Po želji ih možete premazati s malo maslinova ulja.

11. Pecite kuglice desetak minuta dok vrh ne potamni, pa ih okrenite i na drugu stranu i ponovite postupak.

12. Poslužite ih uz umak od limuna, bosiljka i parmezana, tjesteninu te salatu po želji. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju