Malo nam je još ostalo od zime i možda ne bi bilo loše kada bismo to vrijeme iskoristili za zdrav odmor u samom srcu Gorskog kotara. Predivne šume prekrivene snijegom pravo su mjesto ako se želite maknuti od gradske vreve i udahnuti svježeg zraka. A vjerujte nam, nema tog wellnessa koji će vas opustiti kao šetnja prirodom.



Lokve


U središnjem dijelu Gorskog kotara, na visini od 723 metra iznad mora, smjestilo se malo mjesto Lokve. Prvenstveno je poznato po Lokvarskom jezeru, popularno nazvanom Omladinsko jezero. Zahvaljujući svojoj dubini i veličini, jezero pruža mogućnost za razne aktivnosti na vodi, mada je u ovo zimsko doba najbolje pecati ribu.

U neposrednoj blizini predivna je park šuma Golubinjak, idealna za obitelji s djecom jer mogu uživati u šetnjama i igrama na snijegu prekrivenim livadama. U blizini Lokvi nalazi se i jedna od najvećih spilja u Hrvatskoj.

Špilja Lokvarka u potpunosti je uređena za posjetitelje te bi bila prava šteta ako je ne biste posjetili dok ste tamo. Lokve su isto tako poznate i po žabama, a upravo njima posvećen je muzej u središtu grada. Jedini takav u Europi.



Izlet na Risnjak


Ako nemate previše vremena, a stari godišnji odavno je potrošen, jednodnevni izlet na Risnjak možda je upravo ono što vam treba. Poučna stara Leska projektirana je tako da je svaki pojedinac može samostalno prijeći. Naravno, ne u japankama. Niz prelijepih prirodnih i kulturnih detalja proteže se na 4,5 kilometra poučne staze te su prava prilika za upoznavanje prirode i sadržaja ovog nacionalnog parka.

Ako želite doživjeti prirodu onakvu kakva ona zapravo treba biti, susresti se s rijetkim primjercima životinjskih vrsta, onda je nacionalni park Risnjak mjesto na kojem ćete naći svoje zadovoljstvo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju