Hrvatski vinari postaju sve prepoznatljiviji u svijetu po vrhunskim pjenušcima. Pritom posebnu pozornost privlače pjenušci s pričom, koje proizvodi ekološko gospodarstvo Izvori života obitelji Zelenika iz Iloka, a koje je postalo globalno prepoznatljivo po vrhunskim pjenušcima inspiriranima i brendiranima kroz kulturnu baštinu.

Nakon pjenušca sa likerom od borovih iglica "Carmen Sylva", koji je nastao u suradnji s Gradom Opatijom te je nagrađen prestižnom nagradom Decanter 2010. u Londonu, pjenušca s nazivom "U sridu", kreiranog u čast 300. obljetnice Sinjske alke, a koji je također ovjenčan nagradom Decanter u Londonu 2015., zatim splitskog pjenušca "Aureus" i Hrvatskog kraljevskog pjenušca s tučenim 24 karatnim zlatom, koji je izazvao nezapamćen interes u Dubaiju te koji su kušali i Rolling Stonesi, svoj "baštinski" pjenušac u iločkim podrumima ovog OPG-a dobio je i Grad Ljubuški pod nazivom BigEste, kao peti unikatni pjenušac te jedinstvene serije.

Bigeste je rimsko naselje i vojni logor, koji su se nalazili na prostoru današnjeg Ljubuškog uz rijeku Trebižat, na važnom antičkom prometnom pravcu Narona – Salona, a bilo je poznato po ugodnom životu umirovljenih rimskih časnika. Taj spomenik kulture se našao u fokusu ovih vrsnih vinara s Dunava nakon što je Ljubuški proljetos proglašen gradom, odlukom vlade i parlamenta Federacije BiH.

Time je tom hercegovačkom gradu priznat status koji uživa u susjednoj državi te mu je vraćena povijesna uloga koju je imao za vrijeme rimske vladavine, a kasnije i u doba Otomanskog Carstva, kad je bio sjedište kadije te vremena Austro-Ugarske Monarhije, kad je bio sjedište kotara.

"Zasluženo priznanje koje je u ovoj godini dobio Ljubuški bio je povod da ga uvrstimo u ovaj iznimni baštinski ciklus, a ljubuški kraj inspirirao nas je svojom bogatom kulturnom baštinom, s obzirom na to da je bio sjedište i utemeljitelja Hercegovine hercega Stjepana Vukčića Kosače, ali i svojom ljepotom jer je ljubuški vodopad Kravicu poznati američki turistički magazin Condè Nast Traveller uvrstio među dvadeset najljepših mjesta u Europi", pojašnjava voditeljica OPG-a Mirjana Zelenika.

Pjenušac je proizveden klasičnom champagne metodom od najboljih sorti grožđa, među kojima prednjači chardonnay, bez mehaničkog tiještenja i dozrijevajući dvije godine na talogu u bocama.

Proizveden je od ekološki uzgojenog grožđa iz vlastitih vinograda s najviših dunavskih lesnih zaravni, i to na najstarijem tlu na svijetu – starijem od 2 milijuna godina. Proizvod je limitiran i unikatan.

Proizvedeno je samo 2019 boca. Pjenušac BigEste certificiran je kao ekološki proizvod i ocijenjen prikladnim za puštanje u promet od strane Zavoda za vinarstvo hrvatske. Također je već najavljen za svjetsko kušanje za 2020. koje organizira Decanter u Londonu. Enolozi koji su kušali ovaj iznimno profinjen premium proizvod potpuno su uvjereni da će osvojiti sam svjetski vrh pjenušavih vina.

Novi hrvatski pjenušac pozornost plijeni i vrhunskim dizajnom, koji potpisuje kreativni studio Visign iz Zagreba. Kreativni direktor Vedran Matić osmislio je etiketu i pakiranje koje na atraktivan način simboliziraju bogatu antičku baštinu na hercegovačkim i dalmatinskim prostorima, te identitet ljubuškog i iločkog kraja, budući da ovaj pjenušac sjajno povezuje bogatu baštinu i tradiciju uživanja u životu rimskih legionara i patricija, te ekološki uzgoj vinove loze, bogatu vinsku tradiciju Iloka i svjetska priznanja obitelji Zelenika.

Uz to, etiketa sadrži i vizualnu atrakciju. Naime, na temperaturi između 8 i 14 Celzijevih stupnjeva, kad je pjenušac ohlađen na idealnoj temperaturi, "ukazuje" se tajna mapa starih rimskih cesta, s ucrtanim logorom Bigeste, a koja pak nakon zagrijavanja pjenušca – nestaje.

Slika nije dostupna Hrana i piće Otvorena nova - stara vinoteka u Zagrebu

Podsjetimo kako je ovo obiteljsko imanje započelo proizvodnjom vrhunskih pjenušaca 2000. godine, a uz spomenute brendove iz ciklusa baštine, proizvelo je i najmanji pjenušac na svijetu "Prizemljeno sunce" (limitirana serija u suradnji sa slavnim hrvatskim umjetnikom Ivanom Kožarićem).

Njihovo je tržišno geslo "Luksuz koji možete priuštiti". A uz vinarstvo, OPG Zelenika bavi se i ruralnim turizmom uz rijeku Dunav, gdje turiste privlači bogata tradicija Ribarske kuće, ali i kušaonica pjenušaca, vina i čokoladnih pralina u Iloku. Kako bi bili dostupniji na nacionalnoj razini, u Zagrebu imaju izložbeno-prodajni prostor. Svoje vrhunske proizvode izvoze u Ujedinjene Arapske Emirate, Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku, Poljsku i Kinu, gdje se već služe u najluksuznijim restoranima i trgovinama za one koji znaju što je vrhunska kapljica.

Hercegovačke Plitvice: Nestvarno lijepo kupalište blizu granice s Hrvatskom Kravice Kravice Kravice +0 Kravice

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju