Električni bicikli su vrlo slični običnim biciklima, ali imaju motore na baterije koji vam mogu pomoći pri pedaliranju ili čak u potpunosti okretati pedale umjesto vas. Mnogi ih vide kao sjajnu alternativu automobilima za kraća putovanja i odlazak na posao. Ne samo da električni bicikli zauzimaju manje mjesta, već i doprinose smanjenju onečišćenja zraka i emisije stakleničkih plinova.

Kvalitetni električni bicikli koštaju od 1000 američkih dolara naviše. Iako na tržištu postoje kompleti za pretvaranje običnih bicikala u električne, dolaze s cijenom i do 2500 dolara, a obuhvaćaju prilično zamršeni postupak instalacije.

Litvanski startup Rubbee privukao je mnogo pažnje na svjetskom tržištu jer je razvio jednostavni komplet za pretvorbu običnog bicikla u električni koji dolazi po relativno pristupačnoj cijeni od 580 dolara.

Rubbee X izgleda poput ručnog usisavača, dolazi s jednom baterijom i teži 2,8 kilograma. Ima mogućnost za umetanje još dvije dodatne baterije po cijeni od 99 dolara po komadu što povećava radijus kretanja s 16 na 48 kilometara i maksimalnu brzinu s 25 kilometara na 32 kilometara na sat.

Rubbee X se može staviti na bicikl i ukloniti po potrebi Rubbee X se može staviti na bicikl i ukloniti po potrebi (Foto: Profimedia)

Ukupna težina Rubbee X-a s tri umetnute baterije penje se na četiri kilograma što je još uvijek iznimno lagano u odnosu na njegove konkurente na tržištu. Povrh svega vrlo lako se instalira – potrebno je samo pričvrstiti aluminijski nosač na sjedalo bicikla. Kada želite pomoć pri pedaliranju postavite Rubbee X na taj aluminijski nosač i pritisnite gumb na vrhu uređaja čime se motor uređaja spušta na stražnju gumu bicikla.

Mali bežični senzor koji se stavlja na pedalu šalje uređaju informacije o tome kada okrećete pedale, koliko ih brzo okrećete i koliko ih brzo okreće njegov motor. Primjerice, ako brzo pedalirate, a bicikl se sporo kreće Rubbee X će pretpostaviti da idete uzbrdo i dati vam više snage.

Glavne kritike ovog kompleta za pretvaranje običnog bicikla u električni dosad se odnose na količinu buke koju proizvode. Rubbee X je bučniji od sličnih takvih sistema jer se motor oslanja na stražnju gumu.

Kako izgleda vožnja biciklom s Rubbee X-om pogledajte u YouTube videu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju