Kristofor Kolumbo
Ovaj talijanski moreplovac i istraživač preplovio je Atlantik u potrazi za kraćim putem u Aziju, te slučajno otkrio Ameriku. I tako nekoliko puta. Iako nije bio ni prvi ni najveći moreplovac, danas jednostavno uz njegovo ime vezujemo sve što ima veze s pustolovinom. dobro i čokoladom, barem generacije rođene sedamdesetih u Hrvatskoj...


Reid Stowe
Ovaj neustrašivi putnik nedavno je završio najduže putovanje morem u povijesti čovječanstva. 1152 dana na njegovom jedrenjaku Anne je novi rekord, a prijašnji je iznosio 1067 dana. Trebaš biti posebna vrsta osobenjaka kako bi mogao jedriti u potpunosti sam duge tri godine, a da ne počneš razgovarati s ribama i galebovima. Svaka mu čast!


Michael Palin
Svoju karijeru započeo je kao član Monty Pythonovaca, da bi se kasnije proklamirao u svjetskog putnika, čime je dokazao da još uvijek ima nade za mnoge od nas. Ovaj lik je prihvatio BBC-jev izazov o putovanju oko svijeta u 80 dana po uzoru na knjigu Julesa Verna, i završio svoju avanturu u roku od 79 dana i 7 sati. Cijelo putovanje pretvoreno je u dokumentarni serijal koji se prikazuje diljem svijeta i kojim je postavio temelje za mnoge putopisce širom svijeta, kao i svoje naredne serijale.


Xuanzang
Ovaj kineski redovnik doslovno je proputovao cijelu Aziju kako bi pronašao korijene Budizma. Ne samo da je prošao Kinu, Indiju i Afganistan nego je sve to i dokumentirao i time postao jedan od prvih putopisaca u povijesti.

James Cook
Cook je otkrio više teritorija nego bilo koji moreplovac na svijetu. Oplovio je dva puta kuglu zemaljsku i dokumentirao svaki djelić na kojem se našao. Iako je ostao poznat kao osoba s lošim karakterom prema posadi, njegovi dnevnici dali su uvid u to da se radi o čovjeku kojeg su jako zanimale druge kulture, ljudi, običaji. I teritoriji. Sve dok nije okončao na Havajima...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju