Kad netko spomene Amsterdam, jedna od prvih stvari na koju pomislite uz Crvenu četvrt i Kuću Anne Frank zasigurno su i slavni kanali. No jeste li znali kako su isti ti kanali prepuni odbačenih stvari? Kako se na njihovu dnu nalazi gotovo svašta – od igle do lokomotive? Niste, ali sad kad ste saznali, sljedeći posjet Amsterdamu iskoristite i za novu turističku atrakciju i pomozite očistiti gradske kanale dok upoznajete grad!

Zbog povećanja plastičnog otpada nekoliko građana odlučilo je pokrenuti ture koje vas upoznaju s gradom, ali i pomažu u čišćenju amsterdamskih i roterdamskih kanala.

Inicijativu je prije 7 godina pokrenuo Marius Smit osnovavši udrugu „Plastic Whale“ (Plastični kit) koja promovira i pomaže čišćenje gradskih kanala. Ideju za ovako nešto dobio je kad je prije 10-15 godina, u svojim tridesetima putovao Azijom i ostao šokiran vidjevši količinu odbačenih plastičnih stvari. Kad se vratio u Amsterdam i primijetio kako i tu ima smeća koliko vam srce želi, shvatio je kako taj problem ne postoji samo u Aziji, već i u njegovoj zemlji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju