Pangium Edule je visoko drvo koje se može naći u močvarama jugoistočne Azije poput Indonezije i Malezije. Intrigira brojne putnike koje dolaze u ove dijelove svijeta jer ima velike smeđe plodove koje se nazivaju još i nogometno voće.

Iako je to voće izvor hrane za divlju svinju babirusu koja obitava na ovom području, njegovi plodovi sadrže cijanovodičnu kiselinu i opasni su za život čovjeka, ako se konzumiraju u sirovom obliku. Ipak, pažljiva priprema pretvara ga u osebujnu delikatesu koja se osobito dobro sljubljuje s mesnim jelima.

Jestivi dijelovi ovoga voća bogati su vitamin C i željezom, a dobar su izvor i ugljikohidrata, bjelančevina i prehrambenih vlakana.

S plodova Pangiuma Edule treba odstraniti vanjsku ovojnicu. Zrna se prokuhaju, prekriju pepelom i lišćem banane te puste da fermentiraju oko četrdeset dana. Tijekom tog vremena bijeli plod potamni, a otrovne tvari nestanu u ovom procesu.

Zrna se nakon toga mogu samljeti za pripremu tradicionalnog indonezijskog jela po imenu rawon. Ovaj začinjen obrok od junetine služi se kao juha s dodatkom riže. U Singapuru i Maleziji nogometno voće se koristi kod kuhanja pilećeg i svinjećeg curryja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju