Na plažama Australije, Tajlanda, Vijetnama, Portorika i Jamajke mora i oceani znaju prirediti pravi noćni spektakl. Svjetlucave valove koji zapljuskuju obalu mnogi uspoređuju sa zvijezdama u moru ili gomilom plavih krijesnica. Za tu su pojavu većinom krivi fitoplanktoni koje aktivira sudaranje valova ili ljudski kontakt, kao što je primjerice šetnja plažom.



Bioluminiscencija, odnosno stvaranje svjetlosti pomoću molekula iz vlastitog tijela, karakteristična je za bića iz morskih dubina. Budući da im nitko ne može upaliti svjetlo, sama su razvila tu sposobnost kako bi se mogla snalažljivo vrzmati mračnim morskim dnom. Bioluminiscencija je rezultat kemijske reakcije u kojoj molekula luciferina reagira s kisikom pri čemu se oslobađa svjetlost, a brzina reakcije varira ovisno o enzimu. Ponekad prekrasna svjetla u moru mogu biti znak onečišćenja jer nastaju potaknuta kemijskim reakcijama u zagađenim uvjetima.

>Morska plaža usred polja? Da, i to postoji!

No to nije slučaj na Maldivima, gdje plavičasta bića uvijek iznova oduševljavaju posjetitelje koji snimaju fotografije za pamćenje. Stručnjaci su zaključili da ondje za light show nisu krivi bioluminiscenti fitoplanktoni nego račići ljuskari manji od milimetra. Za razliku od fitoplanktona koji zasvijetle tek na koju sekundu, mali rekorderi rade i više od minute. Smatra se da neonsko svjetlo nastaje kao rezultat ljubavne igre odnosno udvaranja. Ljuskari se motaju oko svih 26 atola koji čine Republiku Maldive pa nema točnog putokaza gdje treba tražiti fluorescentno more nego otići na noćno kupanje i nadati se sreći.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju