U centralnom zagrebačkom mjestu za najzanimljivije kulinarske radionice Kuhaoni održana je radionica japanske kuhinje na kojoj su prisutni mogli naučiti tajne dalekog Japana uz chefa Vida Nikolića. Mi vam predstavljamo recept za drugačiju grickalicu, kozice u tempuri, koje su se pripremale u Kuhaoni.

Ovu smjesu za pohanje koja je prepoznatljiva u azijskoj kuhinji možete koristiti i za druge namirnice, a sigurni smo da se nećete moći zasititi kozica pripremljenih na ovaj način.

Tempura kozice

Sastojci:

1 kg kozica (najbolje što veće ili tiger kozica)
Glatko brašno za uvaljati kozice
Tempura:
500 g glatkog brašna
150 g rižinog brašna
50 g gustina
1 žlica praška za pecivo
1,5 l hladne vode
Par kocki leda
Malo soli i ulja.

Priprema:

1. Očistite kozice (ostavite samo kraj ljuske koja se nalazi na repu i u kojoj nema mesa) i laganim pokretima ih 'izravnajte'.
2. U zdjeli izmiješajte led, sol, ulje i hladnu vodu. Zatim u smjesu uspite brašno, malo po malo, i miješajte štapićima tek toliko da se stvori gruba smjesa s grudama brašna. Gustoća mora biti slična smjesi za palačinke, ne pregusta.
3. U woku ugrijte ulje, temperatura mora biti oko 190 stupnjeva, odnosno kada kapnete smjesu ona mora potonuti samo do pola dubine ulja i isplivati na površinu.
4. kozice stavite u brašno pa u tempura smjesu i pržite u ulju. Dovoljno je nekoliko minuta prženja, a nakon toga kozice izvadite i stavite na kuhinjski papir da se ocijedi višak ulja.
Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju