U proteklih nekoliko desetljeća nestalo je čak 40 posto svih koraljnih grebena na svijetu, a pojedinci su pronašli način kako da poprave ovu brojku. Jedan je od njih i poznati umjetnik Jason deCaires Taylor, o čijim je fantastičnim umjetničkim djelima Punkufer već pisao.

Ovaj britanski umjetnik stvara nekonvencionalne skulpture, a njihova je lokacija nekoliko metara pod morem, na više mjesta u svijetu. Najnovije remek-djelo smješteno je na Baliju pod nazivom Gnijezdo (Nest).

Cilj Gnijezda nije samo privući znatiželjne poglede turista na Baliju, ronioca i drugih, već će u godinu dana 48 skulptura obuhvaćenih ovim projektom postati greben, stvorit će živi ekosistem i povećati bioraznolikost područja.

Skulpture Gnijezda izrađene su od pH-neutralnog betona, potpuno neškodljiva za okoliš, a formirane su od kalupa stvarnih ljudi. Ovaj materijal čini prirodan dom koraljima, pa će se unutar godine dana mjesto pretvoriti u koraljni greben.

Jason deCaires Taylor istaknuo je kako su figure Gnijezda smještene ukrug kako bi simbolizirale krug života, no ujedno čine i most između ljudi i morskog svijeta.

Gnijezdo je smješteno svega nekoliko metara od jedne od najljepših plaža u Indoneziji, barem po ocjenama TripAdvisora, Bijele plaže, u sklopu ekološkog odmarališa BASK koji nastaje na otoku Gili Meno.

Ovaj otok ima svega 500 stanovnika, a odmaralište BASK kada bude završeno 2019. godine, nudit će 87 povučenih vila onima koji će si ih moći priuštiti. Naime, početne cijene vila iznose 1,5 milijuna kuna.

Svaka od njih dizajnirana je tako da slavi prirodnu ljepotu i poštuje lokalnu kulturu. U gradnji se koriste održivi materijali koji se spajaju s modernom arhitekturom te energetskom učinkovitošću. Treba napomenuti i da na ovom otoku nema automobila. Izvršni direktor BASK-a poručio je kako je je Gili Meno otočni raj, a oni ga takvim planiraju i ostaviti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju