Bečki ured za statistiku svake godine izdaje godišnjak sa zanimljivim, manje poznatim, a često i skurilnim podacima o glavnom austrijskom gradu. Svima je već poznato da je Beč svjetski grad kulture u kojem se aktivno govori 250 jezika, ali mnogi će se začuditi da u Beču trenuto živi i 95 goveda, 200 svinja, 174 ovaca i 114 koza.

1. Najmanji bečki vinograd

U Beču je registrirano 548 poljoprivrednih dobara, a u samom središtu grada, na trgu Schwarzenbergplatz, nalazi se i najmanji bečki vinograd, gdje se godišnje proizvede oko 160 kilograma grožđa. Njegovu berbu svake godine predvodi sam gradonačelnik Beča.

2. Ljubitelji bijelog vina
Čak 1.326 hektara gradske bečke površine čini poljoprivredno zemljište. Na ukupno 735 hektara proizvodi se povrće, dok 588 hektara čine vinogradi. Protekle je godine u Beču tako proizvedeno 14.128 hektolitara bijelog i 3.218 hektolitara crnog vina.



3. Glavni austrijski grad krastavaca
Beč je osim toga s 27.750 ubranih krastavaca i glavni austrijski grad krastavaca. Šest od deset krastavaca proizvedenih u Austriji potječe iz Beča. No to nije sve. Osam od deset austrijskih patlidžana proizvedeno je Beču, a i svaki drugi austrijski feferon uzgojen je u nekom bečkom vrtu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju