Vjerojatno ste već hrpu puta čitali o najpopularnijim turističkim atrakcijama u Parizu, onima koje obavezno morate vidjeti prilikom posjete. Ali, jeste li se zapitali što bi trebalo izbjeći ili na čemu provesti minimalno vremena? Kao jedno od najvećih turističkih središta na svijetu, Pariz je pun mamaca za turiste.

Pa stoga, ako se ne želite dosađivati ili očajavati slijedite ove upute.

1. Ne trošite svo vrijeme na poznate turističke atrakcije

Najveća greška koju kao turist možete napraviti je: igrati na sigurno. Naravno da ćete obići Champs-Elysees i Eifelov toranj, ali obiđite i njihovu okolicu. Ako imate želju doživjeti pravi Pariz, morate odlutati  u njegove fascinante stambene četvrti, komunicirati s lokalcima i dopustiti si da naletite na mjesta koja se ne spominju u turističkim vodičima.

2. Suvenirnice? Radije ne.

Naravno da kući želite odnijeti nešto tipično pariški, što će vas vječno podsjećati na putovanje, ali suvenirnice, koje ciljaju baš na turiste, su skupe. Možda bi bolje bilo da potražite kakav plac ili buvljak i pronađete neki predmet koji će također podsjećati na Pariz, ali će vas izaći manje, a u potrazi za buvljakom možda doživite i kakvu pustolovinu. 

3. Pripazite s odabirom restorana

Sigurno mislite kako je Pariz raj za gastronome i kako ovdje ne postoji loša hrana ili vino. Krivo. Mnogi prodavači ulične hrane, ali i restorani poslužuju ustajalu, ispod prosječnu hranu bez okusa i naplate ju poprilično. Naravno, takvi se nalaze u dijelovima grada u koje hrle turisti. Znači, dijelove oko katedrale Notre-Dame, Eifelovog tornja i slične izbjegnite i glad utažite negdje drugdje. Primjerice, restoran Chartier, Chez Gladines, La Table du Marquis... 

4. Izbjegnite prehrambene lance

Mnogi odabiru prehrambene lance jer im serviraju poznate okuse. Možda ste usamljeni ili samo ne volite eksperimentirati. Ili baš jako volite brzu hranu. Ali, kada ste već na putu, ako ste baš zapeli za brzu hranu, iskusite lokalnu. 

5. Ako želite na vođenu turu Pariza, prvo provjerite vodiče!

S obzirom na to da postoje mnoge firme koje se bave turističkim turama, ako ste baš odlučili da želite profesionalnog vodiča, provjerite koji su bolji, jer postoji i puno onih koje će vas opelješiti i pružiti ne baš kvalitetnu uslugu. Uvijek možete savjete potražiti na TripAdvisoru, a mi vam savjetujemo ove: Bateaux-Mouches i Bateaux Parisiens ako želite na turu brodom po Sieni, ako vas zanima tematska povijesna pješačka tura tu su Context Travel i Discover Paris, za hop-on hop-off bus ture najbolji je L'Open te za biciklističke Fat Tire. Za prave gurmane tu je Paris Tasting Passport. A što se muzeja tiče, radije se oslonite na vodiče u samoj ustanovi.

6. Nemojte si prebukirati raspored.

Dvije, tri lokacije u danu sasvim su dovoljno za pošteni obilazak. A uostalom, najbolje je i zalutati negdje pa otkriti nešto sasvim novo (vidi broj 1.).

7. Nemojte očekivati da će Pariz biti kao u filmu.

Obično je još i bolji. Ali, ponekad je i gori (kao i u svakom velegradu, znaju se širiti "mirisi").  

8. Pazite na sigurnost.

Iako je poprilično siguran za jedan velegrad, džepara, pogotovo u metrou, ima puno. A i ako ste ženska osoba, sama na putovanju, pripazite se noću.

9. Ne sudite Parižane po stereotipima.

Iako znaju biti i bezobrazni, uglavnom su vrlo ljubazni i žele pomoći.

10. Nemojte propustiti napraviti domaću zadaću: proučiti sve o gradu prije nego što stignete

Proučite povijest grada, tako ćete ga bolje razumijeti, ali i doživljaj Pariza će biti puno bolji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju