Pariz, jedan od najljepših gradova na svijetu, istina je koja se potvrđuje svakim korakom. Od zapanjujućeg pogleda s Eiffelovog tornja pa do slatkih kafića u skrivenim ulicama. Bilo da se odlučite istražiti bogatu povijest, modnu ponudu, buržujsku, boemsku ili arty stranu Pariza, jedna stvar je sigurna, grad svijetlosti uvijek će vas očarati.

Iako je Pariz predivan tijekom svih godišnjih doba, ljeto je doba u kojem dolazi najviše turista. Mnoštvo festivala, prikazivanja filmova na otvorenom i ostalih zabavnih aktivnosti dostupno je tijekom ljeta u ovom gradu na rijeci Seini. No, neki će se usprotiviti tome i reći kako je grad najljepši u kasno proljeće i ranu jesen. I dok je zima u Parizu uglavnom hladna i tamna, u ovo ćete vrijeme pronaći najjeftinije avio karte i cijene u hotelima.

Kako do Pariza?

Do Pariza možete vlastitim automobilom. Ceste su poprilično uredne i jednom kada uđete u Sloveniju, cijelim putem će vas pratiti autocesta. No tko će voziti i 20-tak sati u komadu? Možda je bolja opcija putovanje autobusom. Iz Zagreba do Pariza vozi FlixBus, te će vas povratna karta stajati oko 888 kuna po osobi. No ako ste više za avionski prijevoz, onda se tu treba malo potruditi da pronađete jeftine karte.

Povratna avio karta iz Zagreba stajat će vas između 1700 i 2500 kuna, ovisno o datumu koji odaberete. No, na izbor imate putovanje low budget kompanijama iz Budimpešte, gdje će vas povratna karta stajati između 300 i 600 kuna po osobi. Cijene avio karata možete provjeriti na stranici www.skyscanner.com, samo odaberite polazni aerodrom i željeni datum i stranica vam izbacuje najjeftinije karte, koje odmah možete rezervirati. Ako vas više veseli putovanje do Pariza vlakom onda morate znati da direktne linije iz Zagreba prema gradu svjetlosti nema. Najbolja opcija je vlakom do Minhena, gdje presjedate na vlak za Pariz. Cijene ovise o terminu putovanja i o tome koliko prije ste rezervirali svoju kartu, a možete ih provjeriti ovdje

Gdje odsjesti?

Smještaj u Parizu zna biti poprilično skup, posebice u hotelima. Ako vas ne smeta hostelski smještaj u kojem sobu dijelite s desetak drugih stranaca, onda biste mogli proći dosta jeftino. Puno je malih, šarmantnih hostela u kojima ćete noćenje platiti između 20 i 40 eura. Na stranici www.booking.com pronaći ćete 27 hostela koji su svi smješteni u neposrednoj blizini centra grada i u blizini stanica podzemne željeznice.



Jedan od najpopularnijih hostela, onaj s najvećom ocjenom je Les Piaules koji se nalazi u četvrti Belleville. Hostel se nalazi svega 120 metara od stanice podzemne željeznice i 15-tak minuta hoda do trga Place de la Republique. Cijena noćenja u hotelima kreće se od zanemarivih 38 eura po osobi do 1000 eura za jednu noć. Sve ovisi koji su vam gušti te koju kategoriju hotela si možete priuštiti. Jedan od najskupljih, a ujedno i najboljih hotela u Parizu, je Plaza Atheene Paris u kojem noćenje dođe više od 1100 eura za dvokrevetnu sobu s doručkom.

Oni koji ne vole hotele i hostele mogu birati između različitih ponuda putem popularne stranice Airbnb. Najjeftiniji smještaj koji sam za siječanj 2017. pronašao na ovoj stranici je po cijeni od 171 kunu za noć. Što i nije toliko puno obzirom da se radi o maloj garsonijeri te vam je zajamčena privatnost. Sljedeći apartman koji mi zapao za oko je onaj po cijeni od 5428 kuna za noćenje. Riječ je o apartmanu u koji se mogu smjestiti četiri osobe. Uređen je u tom nekom francuskom štihu s mnoštvom detalja i masivnim drvenim namještajem. Kako je smješten na samom vrhu zgrade ima i prekrasnu terasu s koje se pruža prekrasan pogled na centar Pariza. Ovo je bio prikaz najmanje i najviše cijene na Airbnb-u. Neki prosjek oko kojeg se kreće većina cijena iznosi 748 kuna za noćenje, a većinom se radi o apartmanima u koje stane više od jedne osobe.

Što vidjeti?

Pariz je grad umjetnosti te su nezaobilazni dio svakog putovanja mnogobrojni muzeji i galerije u kojima možete vidjeti neke od najpoznatijih umjetnina na svijetu. Svakako najpoznatija atrakcija Pariza je Eiffelov toranj. Visok 325 metara, svojevremeno ovaj je toranj bio najviša građevina na svijetu. Na njega se možete popeti pješice ili s liftom, a kada jednom dođete do vrha, pogled koji se pruža na grad je veličanstven. Karte za posjet kupuju se u podnožju spomenika i gotovo uvijek ćete izgubiti barem pola sata čekajući u redu. Pješice možete samo do drugog kata i za to ćete trebati platiti 4, a ako želite dizalom onda ćete trebati izdvojiti 4,80 eura. Na treći kat moguće je samo s dizalom i taj će vas put koštati 12 eura.



Druga najpoznatija znamenitost Pariza je muzej Louvre, jedan od najposjećenijih muzeja na svijetu. Ima više od 380 tisuća djela, a trenutačno ih prikazuje "samo" 35 tisuća. Najpoznatija su Mona Lisa, Madona s djetetom i sv. Ivanom, Sloboda predvodi narod, van Goghov autoportret i mnoga druga djela. Cijena ulaznice kreće se oko 9 eura, a moguće je kupiti ulaznice i samo za pojedini dio muzeja, pa i cijena ovisi o tome.

Treća znamenitost Pariza, doduše malo van grada, je dvorac Versailles koji je ujedno i najposjećeniji dvorac u Francuskoj. Cijena ulaznice iznosi 18 eura za sve dijelove kompleksa, dok će vas karta za najpoznatije prostorije, Dvoranu zrcala i druge, doći 15 eura. Najpoznatija katedrala u Parizu svakako je Notre Dame. Izgrađena u gotičkom stilu, sjedište je pariškog nadbiskupa. Katedrala je otvorena svaki dan, a ulaz se ne naplaćuje, osim ako se odlučite popeti na tornjeve i posjetiti riznicu što će vas stajati 12 eura. Mnoštvo je drugih crkvi u Parizu koje valja posjetiti, ali ovo je svakako najznačajnija od svih.

Gastronomija

Pariz je svjetska gastronomska prijestolnica, obiluje vrhunskim restoranima, posebice onima koji se mogu pohvaliti Michelinovim zvjezdicama. Svakako najpoznatiji od njih je Alain Ducasse. Unatoč tome što obiluje vrhunskim restoranima, u svakoj ćete ulici šireg centra grada pronaći neki restoran , brasseriju ili pub u kojem možete uživati u francuskoj kuhinji odnosno puževima na sto načina.

No nemojte računati na to da ćete u nekom od tih restorana pronaći jeftinu hranu. Hrana je u Parizu poprilično skupa te je moja preporuka, ako želite uštedjeti koji euro, iako to teška srca preporučam, da odete u neki od lanaca brze prehrane gdje ćete za 8-9 eura dobiti njihov meni. Isto tako imate mogućnost posjetiti neki od low budget restorana, ali nemojte računati na raskošne porcije. Naime, ovdje je velika pizza upola manja nego kod nas. Tako da bi bilo dobro prije se raspitati o veličini porcija. Najbolju preporuku restorana u kojima ćete dobiti najviše za novac možete pronaći na stranici www.tripadvisor.com.



Ali, ako ste već došli u Pariz, zašto si ne bi priuštili jedno pravo gastronomsko iskustvo koje ovaj grad nudi? Istina da ćete to iskustvo platiti između 50 i 70 eura po osobi, bez vina, ali ćete doživjeti slasni Pariz kakav on u stvari i jest. Ali ako ste na budgetu i ne možete si priuštiti restoran, onda vam je dobra opcija kupovanje hrane u supermarketima koji su znatno jeftiniji nego kod nas, a i ponuda je toliko bolja. Tako ćete već za par eura moći kupiti pripremljen obrok na odjelu delikatesa. Isti taj obrok možete pojesti ispred Eiffelovog tornja i pohvaliti se svojim prijateljima da ste imali ručak u Parizu s najljepšim mogućim pogledom. Ne morate se bojati da bi vam se hrana ohladila do tornja jer se u njegovoj neposrednoj blizini nalaze dva velika supermarketa.

I za kraj. Ako uzmete apartman u centru Pariza na Airbnb-u, nemojte trošiti previše novaca na javni prijevoz. Laganom šetnjom obići ćete sve veće atrakcije grada, a samim time i vidjeti sve ljepote koje on nudi. Iako su stanice metroa na svakom koraku, a karta stoji 1,80 eura u jednom smjeru, njegovom upotrebom nećete doživjeti grad kakav jest, a ni naići na male kafiće u kojima se poslužuju najbolji kroasani na svijetu. Istražite grad pješice, protegnite noge i upite svu svjetlost vječnog grada ljubavi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju