Nekoć je Akarmara bila propulzivni rudarski gradić u kojem je živjelo oko 5000 stanovnika. Izgrađen je na Kavkazu u Abhaziji sedamdesetih godina prošlog stoljeća, no već se neko vrijeme smatra gradom duhova.

Većina stanovništva iselila se dvadesetak godina kasnije kada je izbio rat za nezavisnost od Gruzije. Ne samo da je gospodarska kriza jako pogodila ovo područje već je dosta dugo i glavna cesta do Akarmare bila odsječena, što je onemogućilo dovoz hrane, vode i medicinskih potrepština.

Danas na ovom području živi svega 9 obitelji.


Za zgrade izgrađene u prepoznatljivom sovjetskom stilu desetljećima nitko nije mario. Bile su prepuštene oštrim meteorološkim uvjetima te su se s godinama "stopile“ s okolišom. Štoviše, iz zraka se čini kao da je akarmaška šuma progutala ovaj gradić.

Mnogi tvrde da Akarmara danas izgleda poput prizora iz postapokaliptičnih videoigara. Na svakom kutu mogu se vidjeti samo korov, ruševine te hrđavi ostaci namještaja i automobila koji svjedoče o nekadašnjem boljem životu.

Lokalne vlasti u nekoliko su navrata razmišljale da od Akarmare naprav luksuzni rezort koji bi privukao turiste u ovo područje. No s obzirom da većina svijeta ne priznaje nezaivnost Abhazije, iznimno je teško pronaći investitore za taj projekt.

Kako izgleda napušteno rudarsko selo u kojem živi još samo 9 obitelji, pogledajte u YouTube videu Ruptlyja.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju