Žgvacet je gusta i podatna varijacija gulaš koja se tradicionalno priprema u Istri od piletine ili kokoši. Poslužuje se s domaćom tjesteninom poput primjerice fuža, njokima ili palentom, a za pripremu je potrebno izdvojiti oko sat vremena. Srećom, ne traži puno posla osim ponešto sjeckanja luka i podlijevanja.
Žgvacet je najukusniji kad zamirišu zrele rajčice, a želite li ga pripremiti kao što su to činile istarske none pripremite i ružmarina, češnjaka te malo malvazije ili nekog drugog vina prema ukusu. Motar i masline, majčina dušica i maslinovo ulje umjesto masti također su neki od sastojaka s kojima se može poigrati. Ono po čemu se žgvacet razlikuje od gulaša je redoslijed; najprije se dodaje meso, a tek potom luk. Kupujete li cijelu kokoš ili pile, leđa iskoristite za domaći temeljac.
Sastojci za žgvacet:
1 žlica masti
5 dag pancete
700 g kokoši ili piletine
3 glavice luka
grančica ružmarina
250 g pelata
2 češnja češnjaka
sol, papar
motar
2 dl suhog bijelog vina
1 dl temeljca
Priprema:
1. U velikoj posudi zagrijte mast i narezanu pancetu te nakon nekoliko minuta i meso. Kratko pržite.
2. Dodajte narezani luk i kad omekša malo pomalo dolijevajte vino i temeljac.
3. Dodajte pelate, sitno sjeckani češnjak i motar.
4. Pirjajte sve skupa oko jedan sat ili dok meso ne omekša.
5. Poslužite s palentom ili tjesteninom.