Kako bi se djelovalo protiv urbanih toplinskih otoka u okrugu i olakšalo život tamošnjim stanovnicima, Grad Beč započinje pilot-projekt u ulici Zieglergasse, koja bi trebala postati prva ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka, izvijestili su iz Inozemnog ureda Grada Beča u Zagrebu.

Znanstvenici već desetljećima upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planeta ima na ljude i biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima gdje porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih otoka. Beč je prepoznao je taj problem i odlučio se na provedbu pilot-projekta u jednoj od svojih ulica, stoji u priopćenju.

Bečki su znanstvenici izračunali da bi do kraja stoljeća u okrugu Neubau godišnje moglo biti od 50 do 55 vrućih dana, što ga čini jednim od najtoplijih u Beču. Djeca, bolesni i stariji ljudi, ali i životinje posebno su pogođeni visokim ljetnim temperaturama.

Ulica Zieglergasse Ulica Zieglergasse (Foto: Google street view)

Kako bi pokušali djelovati protiv urbanih toplinskih otoka u okrugu i olakšati život tamošnjim stanovnicima u Beču započinju pilot-projekt u ulici Zieglergasse, koja bi trebala postati prva ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka.

Rekonstrukcija ulice, ozelenjivanje površina, instalacija sustava za hlađenje i ovlaživanja zraka te postavljanje zdenaca za pitku vodu trebali bi povećati kvalitetu života tamošnjih stanovnika.

Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cijevima iznose 2,4 milijuna eura. Grad će pokriti 70 posto troškova, a ostalih 30 posto financirat će okrug Neubau iz vlastitog proračuna.

"Klimatske su promjene jedan od najvećih izazova za buduće generacije. Negativne posljedice porasta temperature osobito su primjetne u okruzima u samom centru grada, poput okruga Neubau, gdje ima malo zelenih površina", kazala je bečka dogradonačelnica Birgit Hebein prilikom predstavljanja projekta. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju