Kako je park dobio ime?

Nacionalni park Jasper ime je dobio po Jasperu Hawesu koji je na području parka tijekom 19. stoljeća vodio trgovačku postaju. Taj je čovjek zaslužan za funkcioniranje dviju postaja koje su između 1813. i 1884. služile onima koji su putovali kroz ne najmilosrdniji Kanadski Stjenjak. Sjedište parka koji je status nacionalnog parka dobio 1930. nalazi se u istoimenom naselju Jasper, a 2011. imao je približno 2 milijuna posjetitelja.

Kakvu raznolikost krije?

Na površini od 10.878 četvornih kilometara nalaze se različite prirodne ljepote u kojima žive različite životinjske i biljne vrste. Mnoge zanimljive životinje žive na ovom području poput sivog ili američkog crnog medvjeda, pume, risa ili vuka, lasice, wapita, ušatog ili bjelorepog jelena i mnogih drugih. Budući da u parku na čak nekoliko mjesta izviru rijeke, krase ga razne planine, jezera i slapovi, razne se vrste nađu u pojedinim podnebljima. Tako je u alpskim područjima moguće pronaći divokozu ili svisca, a u vlažnijim područjima losa, dabra ili dikobraza.

Najveći nacionalni park Kanadskog stjenjaka – Park Jasper - 4 Najveći nacionalni park Kanadskog stjenjaka – Park Jasper - 4 (Foto: Getty)

Park za posjetitelje

Svatko tko želi na jednom mjestu vidjeti glečere, razna jezera, istraživati kanjone i špilje, šetati šumama, naići na dine i pješačiti ili trčati trail stazama, mora posjetiti Kanadu i Nacionalni park Jasper. Na ulazu u park morate kupiti ulaznicu od približno 10 dolara (park pass) koja vrijedi za cijelo područje parka, a obavezna je za sve, čak i za one koji dolaze samo na piknik ili posjet jezeru. Plaćaju je svi stariji od 17 godina, a na službenoj stranici Nacionalnog parka možete pročitati kako se kreću cijene s obzirom na godine.

Park nudi mogućnosti za razne aktivnosti poput trčanja, vožnje biciklom, hikinga, aktivnosti na vodi, raznih interpretativnih programa za djecu i odrasle i mnoge druge. Veoma je i popularna cesta koja vodi kroz i do zaleđenih područja i glečera.

Smještaj potražite u brojnim hotelima, kampovima ili bungalovima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju