Ittoqqortoormiit, Grenland

Poznato je kako je Grenland sam po sebi veoma udaljen od same civilizacije, no od svih naselja koja se nalaze na najvećem otoku Planeta, Ittoqqortoormiit je najudaljenije od svih. Ima svega 450 stanovnika, jedan dućan, a većina stanovnika se bavi ribolovom. Gradić ima i mali povijesni muzej, pa ako vas (dugi) put nanese...

Longyearbyen, Svalbard
Ovaj je gradić utemeljen davne 1906. godine na udaljenom Arktičkom otoku Svalbard (dio Norveške). Longyearbyen je glavni grad teritorija u kojem živi svega 3000 stanovnika. U cijeloj 2013. godini, policija je morala intervenirati nevjerojatnih devet puta, zanimljivo...

Adak, Aljaska, SAD
Ovo je najzapadniji teritorij Sjedinjenih Američkih Država, smješten bliže Rusiji nego ostatku SAD-a. Pri zadnjem popisu u gradu je živjelo svega 326 stanovnika. Nakon Drugog svjetskog rata ovdje je izgrađena pomorska luka koja je danas zatvorena, ali ljudi su ostali.

Adamstown, Otočje Pitcairn
O ovom smo otoku već jednom pisali, no vrijedi ga spomenuti ponovo. Službeno je teritorij Ujedinjenog Kraljevstva na kojem živi tek pedesetak stanovnika. Nemaju hotele, zračne luke ni neke druge atrakcije, no barem imaju satelitsku televiziju i pub!

Hanga Roa, Easter Island
S nešto više od 3300 stanovnika, gradić Hanga Roa na Uskršnjim otocima mjesto je u kojem živi preko 90% stanovništva otoka. Iako je službeno dio Čilea, ovaj je otok 3700 kilometara udaljen od glavnoga grada Santiaga!

Supai, Arizona, SAD
Ovo je selo smješteno unutar doline Havasu te je nekadašnji dom istoimenog plemena. Sam dolazak u selo je veoma otežan jer nije cestovno povezano s ostatkom civilizacije. Za dolazak u selo vam je potreban helikopter ili šetnja od tek 13 kilometara po kamenjaru punom otrovnih bića. Čak se i pošta u ovo selo još nosi pomoću magaraca.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju