Chartreuse je francuski prirodni liker koji kartuzijanski redovnici proizvode prema tajnom receptu od 1737. godine. Nastaje iz destiliranog alkohola u kojem se macerira i zri i do 130 biljaka. Liker nosi naziv prema manastiru Grande Chartreuse, smeštenom u blizu Grenoblea u Francuskoj a proizvodi se u njihovoj destileriji u gradu Vorionu.


Dva su tipa likera: zeleni - jači, s 55 vol% alkohola, i žuti s blažih 40 vol%, slatkastog ukusa i aroma.  Jedan od zanimljivijih načina je i posluživanje čistog likera preko kocki leda, vrlo slično točenju Absyntha...

Gospodine Biloslavo, možete li nam objasniti porijeklo Chartreusea?
Chartreuse je jedini liker na svijetu koji odležava 3 godine prije samog flaširanja i to u hrastovim bačvama kapaciteta 50 hl. Chartreuse se smatra rezultatom potrage za životnim eliksirom te se po istoj recepturi proizvodi od 1605. godine. Nakon višestrukih zavrzlama, pokušaja da se prisvoji receptura od strane različitih farmaceuta, destilera te samih vojskovođa, 1764. u konačnici se receptura predaje u ruke Kartuzijanskih fratara u samostanu Chartreuse. Do današnjeg dana oni su kustosi njegove recepture te ga i dalje proizvode po točno propisanoj recepturi.


U kojim ga je prilikama najbolje piti?
Način na koji se općenito konzumira je kao dižestiv, ali on je također jedna od najjačih baza za tradicionalne aperitivne cocktaile. Postoji preko 300 cocktaila u kojima se koristi Chartreuse, kao baza ili kao bitter. Postoji i jedan dio kupaca koji ga konzumiraju zbog toga što imaju želučanih problema, a kažu da je Chartreuse jedina stvar koja im pomaže

Gdje ga se može nabaviti?

Vitis O&N iz Buja je službeni uvoznik Chartreusa za Hr, ali na tržištu se može kušati u boljim restoranima i barovima diljem Hrvatske, a kupiti ga se može u vinoteci Vivat fina vina, u trgovini Pinklec delicija, u trgovinama Havana shop... Puno više informacija možete pronaći na službenim stranicama.


 
S užitkom smo u miru popili čšicu ovog ljekovitog čuda, pročistili "dizne" i ostali zapanjeni svježinom i jakoćom. Sjajan aperitiv, bronhi za odrasle, Hulkova suza... Imata li vi svoj nadimak za Chartreuse?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju