Ljekarna Santa Maria Novella u Firenci vjerojatno je najstarija ljekarna na svijetu koja još uvijek radi i zasigurno - najstarija u Italiji. Osnovana je 1221. Godine u nekadašnjoj papinskoj rezidenciji, kad su dominikanci iz susjedne crkve Santa Maria Novella počeli uzgajati ljekovito bilje za izradu balzama, masti i lijekova. Vrhunska kvaliteta njihovih proizvoda postala je nadaleko poznata, a u 17. stoljeću ljekarna je otvorila svoja vrata javnosti.

Tradicionalne metode i izvorni recepti redovnika i dalje se koriste, poput „octa sedam lopova“. Iako ime sugerira drukčije, radi se o mirisnim solima koje neobično ime duguju sedmorici muškaraca koji su pljačkali tijela za vrijeme kuge.

Za njih se govorilo da su se okupali u octu i zato su imuni na bolest za koju se vjerovalo da je nastala od miazme – otrovnih para koje se prepoznaju po neugodnom mirisu. Zbog toga su i liječnici u to vrijeme nosili maske napunjene slatkim mirisnim cvjetovima kako bi se zaštitili.

Najstarija ljekarna - 5 Najstarija ljekarna - 5 (Foto: AFP)

Posjetitelji ljekarne dive se iznimno lijepom interijeru prepunom pozlaćenih detalja, ornamenata, freskama, antiknog namještaja i mramornih podova. U bocama sa staklenim čepovima šarene se „čarobni napici“ , a police ukrašavaju i teški mužari za sjemenke i začine. U malom muzeju posjetitelji također mogu razgledati izloške iz prošlih vremena.

Sastav, povijesti zanimljivosti o proizvodima ispisani su na više jezika pa mnogi ostaju i satima u ljekarni proučavajući zanimljive natpise o kolonjskim vodama, mirisnim sapunima i pripravcima. Odlučite li je posjetiti imajte na umu da je izvana nezamjetna, tek suptilno označena.

Tempirane bombe: Jezera koja svaki čas mogu ispustiti oblak smrti Nyos Kivu - 4 Kivu - 3 +1 Kivu - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju