Crepes Suzette – Palačinke Suzette

Tanke palačinke prekrivene umakom od karameliziranog šećera i naranče izumio je francuski chef Auguste Escoffier u čast glumice i barunice Suzanne Reichenberg koja je rođena u drugoj polovici 19. stoljeća, a koja je nastupala na pozornici pod nadimkom Suzette. Ovog slavnog kuhara nazivaju i pradjedom moderne francuske gastronomije jer je usavršio tradicionalne tehnike pripremanja hrane, a hranu odveo na novu i višu razinu.

Odrezak Salisbury
Dr. James Salisbury je 1886. godine izumio ovaj odrezak od mljevenog goveđeg mesa i začina jer je istinski vjerovao da će njegova konzumacija pomoći u liječenju gihta, bronhitisa i tuberkuloze. Američki liječnik je smatrao da bi ovaj odrezak bolesnici trebali jesti tri puta dnevno, te da bi prije svakog obroka trebali popiti čašu vruće vode. Odrezak Salisbury u svijetu se često uspoređuje s odreskom koji ide u hamburgere, ali je po svojem izgledu i sastavu mnogo bliži domaćim 'faširancima'.


Jaja na benediktinski
Legenda kaže da je njujorški broker i znani partijaner Lamuel Benedict nakon jedne 'lude' večeri 1894. bio toliko mamuran da je od hotelskog osoblja Waldorf-Astorije tražio lijek protiv alkoholne opijenosti. Točnije, zatražio je tost s prženim špekom, poširanim jajetom i umakom Hollandaise. Umjesto špeka dobio je preprženu šunku, a umjesto komadića kruha – tostirani brioš i jaja na benediktinski su rođena.

Jaja na benediktinski: doručak za careve i carice!

Cezarova salata
Ova zelena salata s prženom piletinom ime nije dobila po rimskom vladaru, već meksičkom ugostitelju Ceasaru Cardiniju iz Tijuane. Ceasar je bio poznat kao maštovita osoba koja je gostima voljela služiti male zalogajčiće hrane na zelenom lisnatom povrću, što je 1924. rezultiralo ovom finom kombinacijom. Poznati filmaši iz SAD-a 'ukrali' su recept i prenijeli ga u Hollywood otkud se proširio ostatkom svijeta.


Umak Alfredo
Talijanski chef Alfredo Di Lelio bio je zabrinut za zdravlje supruge Ines koja je tijekom druge trudnoće osjećala česte mučnine. Da bi smirio njen želudac i dao joj snagu rimski kuhar je 1914. običnu tjesteninu odlučio pomiješati s maslacem, vrhnjem i parmezanom – i tako stvoriti svjetski poznati umak koji danas nosi ime po njemu.

Sendvič

Najjednostavniji izumi su ujedno i najbolji. Odlično to dokazuje Edward Montagu, Earl of Sandwich po kojem je istoimeni gastronomski favorit dobio ime. Legenda kaže da je grof igrao poker kad je ogladnio i zatražio slugu da mu donese komad pečene govedine postavljenu između dvije kriške kruha kako bi mogao jesti samo s jednom rukom. Ostalo je legenda!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju