Brzina je važna

Samo da vas prvo upozorimo da će vas talijanski konobar, kao vjerojatno i konobar u vašem kafiću, prostrijeliti pogledom ako 'espresso' izgovorite s 'X', što mnogi rade. Kad je nastao, bila je važna brza priprema kave, a svaki espresso nastaje u prosjeku za nešto manje od 30 sekundi!

Okus espressa nigdje nije propisan

Kad uđete u kafić i naručite pivo, znate da postoji mnogo raznih vrsta, lageri, aleovi, ma sve živo i neživo. Kad s druge strane naručite espresso, ne znate što točno očekivati. Može biti jak i fin, a zbilja može biti i nikakav.
Ovdje veliku ulogu uz konobara igra i aparat te naravno, kava.

>> Naručite još jednu: Koliko kava dnevno smijete popiti?

Za pripremu možete koristiti bilo koja zrna kave

Negdje imate priliku (kod nas još rijetko) popiti više od jedne vrste espressa, kako bi se naglasili različiti okusi. Ipak, kod nas su eventualno tek dva ili tri okusa, ali i to je rijetkost…

Trebali bi ga promiješati

Ponekad ćete vidjeti kremasti, karamela izgled na vrhu espressa. To je pjena, koja nastaje pod pritiskom vruće vode. Ona je obično gorča od ostatka kave, tako da definitivno preporučamo miješanje.

Nije nužno 'srknuti' ga odmah

Neki konobari tvrde da već nakon 15 sekundi espresso postaje lošiji, ali to baš i nije točno. Čak štoviše, možda je bolje sačekati barem minutu da se ohladi, pa ga tek onda popiti.

Nije toliko popularan

Ne računajući domovinu espressa, Italiju, manje od 5% gostiju naručuje espresso. No, to nije važno, jer je kava općenito vrlo popularna, pa su tako macchiato i cappuccino vječno pri vrhu narudžbi u kafićima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju