Kad putujete svijetom, često imate želju upoznati neke nove ljude i po mogućnosti, steći kojeg prijatelja. Ako je suditi po sljedećem istraživanju, objavljenom na stranici internations.org, stanovnici europskih zemalja i nisu previše druželjubivi i spremni za sklapanje novih prijateljstava. Među prvih 10 zemalja na popisu najdruželjubivijih, tek je jedna europska, i to na zadnjem, 10. mjestu. Riječ je o Portugalu, tako da je očito istina kako su južnjaci ( barem što se tiče starog kontinenta), znatno spremniji na nova druženja.

U istraživanju su sudjelovali oni koji su se preselili u inozemstvo, i opisali svoje navike i iskustva. Ukupno se na listi našlo 67 zemalja, a Hrvatska nije jedna od onih uključenih u istraživanje. Od svih naših susjeda, tu su tek Mađari, na 46. mjestu.



Prema odgovorima, ako se odlučite negdje preseliti, prijatelje ćete najlakše steći na Tajvanu. Druga zemlja po 'druželjubivosti' je Uganda (teško da ćete ipak preseliti ovdje), dok je treća Kostarika (pitajte prijatelje o ljubaznosti Kostarikanaca, ako su ikad bili u toj predivnoj zemlji). Kao što smo rekli, od europskih zemalja Portugal je deseti, a Španjolska se smjestila dva mjesta iza.

Država u koju Hrvati idu najčešće trbuhom za kruhom, Njemačka, zauzela je tek 55. mjesto, tako da ćete ovdje ponajprije solidno zarađivati, dok bi vaš društveni život mogao patiti. Austrija je prošla još gore našavši se tri mjesta nakon Njemačke, dok su sjevernjaci očito prilično hladni, jer prema istraživanjima Švedska i Norveška zauzimaju 62. i 63. mjesto.

Ipak, ni oni nisu najgori u Europi, već su to, začuđujuće Česi na 65. poziciji, dok prema ovom istraživanju, prijatelje je gotovo nemoguće naći u Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji, zemljama koje su prošle najgore što se stjecanja prijateljstva tiče.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju