Prije, kako se čini, previše godina, postojale su relacije koje su se prelazile vlakom. Bile su to prave avanturističke rute. Velik broj ljudi, preferirao je pogled na pejzaž kojeg je bilo moguće vidjeti samo iz vlaka, od pogleda na rijeku i obale kojeg je pružao pogled s broda, piše Dnevnik.hr.

No, nakon Drugog svjetskog rata sve se promijenilo. Vlakove i dugotrajne vožnje zamijenili su jeftini letovi avionom, koji ne samo da su uštedjeli novac, već i vrijeme koje je postajalo sve dragocjenije.

A kad smo dosegli vrhunac, počeli smo se vraćati starim navikama koje su nas činile sretnima. Tako su na mnoge tračnice ponovno postavljeni vlakovi, no sada sa sasvim drugačijom svrhom - luksuznih putovanja.

'Venice Simplon-Orient-Express'

Nijedan drugi vlak ne evocira toliku romantiku kao popularni Orient Express, u kojeg je slavna Agatha Christie smjestila radnju jednog od najpopularnijih krimića svih vremena - 'Ubojstvo u Orient Expressu'.

Vlak još uvijek prometuje kroz gradove koji su sami po sebi postali legendarni - London, Pariz, Innsbruck, Verona i Venecija, čuvajući onaj poseban Art Deco glamur koji vraća u davno izgubljena vremena.

Golden Eagle

Vlak na ruti od Moskve do Vladivostoka još je jedan vlak koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Oni pravi, istinski putnici tvrde da ne možete govoriti o iskustvu s vlakovima dok ne odradite vožnju Trans-Sibirskim Expressom koji prolazi kroz čak osam vremenskih zona.

Vlak Golden Eagle je luksuzna verzija Trans-Sibirske rute u kojem svaki putnik ima, osim kupea, zasebnu kupaonicu. Tijekom ljeta hladi vas klima uređaj, a tijekom zime u vlaku možete šetati kratkih rukava. Tu je i usluga pranja odjeće, televizori, ali i pijanist koji svaku večeru pretvara u pravo romantično iskustvo. U vlaku je u svakom renutku dostupan i liječnik.

Dvotjedna vožnja ovim vlakom više nalikuje na plovidbu zbog činjenice da svakog dana stoji u drugom mjestu gdje možete iskusiti nove avanture.

Plavi vlak

Putovanje od 27 sati i 1.600 kilometara kroz Južnu Afriku jedno je od najljepših putovanja koje čovjek sebi može pokloniti. Oni koji su iskusili ovo putovanje, kažu kako ne postoji ništa ljepše od ležanja u kadi prepunoj pjene, s čašom šampanjca u ruci, dok se slike afričke savane izmijenjuju kroz prozor.

S obzirom da 2016. godine slavi 70 godina postojanja, Plavi vlak nudi posebne pogodnosti za sve putnike.

The Ghan

Ruta od Adelaidea do Darwina u najvećem nacionalnom parku Austalije - Kakaduu, rezervirana je za trodnevno putovanje Vlaka The Ghan. 2.979 kilometara dugačka pruga omogućuje pogled na Australiju kakav se rijetko može vidjeti.

Beskonačno velika polja crvene zemlje, tek ponegdje pokoje nisko raslinje i množtvo egzotičnih životinja. Bogato opremljen vlak pružit će vam iskustvo hotela s pet zvjezdica, a tijekom tri dana osim specijaliteta australske kuhinje, doživjet ćete Australiju na poseban način, kroz izlazak sunca na istoku do spavanja pod vedrim noćnim nebom ispod Mlječne staze.

Željeznica Rovos

Najegzotičnije stvari zasigurno pruža pruga koja se proteže kroz Južnu Afriku, Zimbabve, Namibiju i Tanzaniju. Putovanje u vlaku koji nikada ne prelazi brzinu od 60 kilometara na sat, najposebnije je putovanje kroz najstariji kontinent.

Životopisni pejzaži Afrike, divlje životinje, opasni predatori i vrste koje se rijetko viđaju, putnike Rovos željeznice ostavljaju bez daha. Upravo zbog nevjerojatnog iskustva koje pruža, karte za ovaj vlak već su rasprodane za nekoliko mjeseci u 2017. godini.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju