Ako malo bolje pogledate ponude koje nude većina turističkih agencija u Hrvatskoj, vidite da sve one nude ture po Bavarskoj, odnosno posjete predivnim Bavarskim dvorcima. No, zašto ni jedna od njih ne nudi turu po Hrvatskom Zagorju, odnosno vođene ture po Zagorskim dvorcima koji su podjednako zanimljivi i lijepi kao i oni iz Bavarske. Ali zato smo mi tu. Da vam skrenemo pažnju na zaboravljene ljepote Hrvatske, za koje je dovoljno tek nekoliko kuna i automobil da biste mogli uživati u povijesti, umjetnosti i veličanstvenoj arhitekturi. Ovo su najljepši dvorci hrvatskog Zagorja.

Dvorac Miljana

Ovaj dvorac nalazi se tek nekoliko kilometara udaljen od Kumrovca, točnije kod sela Desnić na brežuljku iznad rijeke Sutle. Gradnja ovog dvorca započeta je 1597. godine, a gradila ga je, za svoju rezidenciju, slavna obitelj Ratkaj. Ono po čemu je toliko poseban, je činjenica da je ovaj dvorac najočuvaniji barokni dvorac u cijeloj Hrvatskoj. U njemu se nalaze vrijedne zidne slike astrološkog značaja te vrijedna privatna zbirka slika i namještaja. Posjete ovom dvorcu su moguće, ali uz obaveznu prethodnu najavu.

Veliki Tabor

Veliki Tabor nije dvorac nego burg, koja je razlika nemam pojma, ali tako struka veli. Ovaj burg već stoljećima mami udahe znalaca, ali i slučajnih prolaznika. Za njega se veže i jedna legenda o lijepoj Veroniki, za koju kaže da je i danas zazidana u zidovima ovog povijesnog zdanja. Burg je smješten na vrhu brda u Košničkom Humu isto tako nedaleko od Kumrovca. Gradnja burga započeta je u drugoj polovici 15., a današnju vizuru dobio je krajem 18. stoljeća. Danas se u njemu nalazi muzej, a posjetiti ga možete svaki dan u vremenu od 9 do 17 sati.

Dvorac Bežanec

Ovaj dvorac smješten je na potezu od Zaboka prema Krapinskim toplicama, na samom ulazu u grad Pregradu. Izgrađen je krajem 17., odnosno početkom 18. stoljeća, prvotno u baroknom stilu da bi na kraju bio obnovljen stilu klasicizma. Sam dvorac smješten je na vrhu malog brežuljka, a njegova okolica ukrašena je uređenim perivojima i alejom javora. Danas se u ovom dvorcu nalazi hotel, ali otvoren je i za posjetitelje koji ne odsjedaju u hotelu, uz prethodnu najavu.

Dvorac Erdödy – Rubido

Na mjestu gdje se danas nalazi ovaj dvorac, nekad se nalazila stara kurija, od koje danas ne postoji ništa. Dvorac je sagradio Gašpar Orehovečki u drugoj polovici 17. stoljeća, a nalazi se u mjestu Gornja Rijeka na obroncima Kalničke gore. Dvorac je u obliku slova U, a oko njega se nalazi park s raznolikim vrstama drveća, kao što su sekvoja, čuga, satinska smreka, ariš, jablan, žalosna vrba i mnoge druge. Važno za napomenuti je da je dvorac u privatnom vlasništvu, ali ga vrijedi obići izvana.

Trakošćan

Po mnogima, ovo je najljepši dvorac u Hrvatskoj, ako ne i široj okolici. Smješten je između Macelja, Ravne Gore i Strahinjčice, a nastao je kao manja utvrda u 13., no svoj konačni izgled dobio je u 19. stoljeću, kada ga je grof Drašković pretvorio u rezidencijalni dvorac. U njemu se danas nalazi muzej koji radi od 9 do 16 sati. Oko dvorca nalazi se umjetno jezero oko kojeg postoji staza za šetnju, trčanje ili samo uživanje u prirodi. Ako vas put povede do Trakošćana, obavezno isprobajte štrukle na splavi, jer su neponovljive.

Eto, sada vidite da nije potrebno daleko putovati kako biste uživali u povijesti, arhitekturi i prekrasnoj prirodi. Ponekad nam se ono najljepše nalazi tek nekoliko sati vožnje automobilom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju