Novi super jumbo model Airbusa A380 sposoban je letjeti čak 15 sati s jednim punjenjem rezervoara što je omogućilo australskoj zrakoplovnoj tvrtki Quantas da ponosno najavi najdulji komercijalni let u povijesti – onaj između Sydneya i Dallasa.

Riječ je o komercijalnoj liniji koja će šest puta tjedno prevoziti putnike iz australskog velegrada u srce Teksasa. Quantas, naime, leti u Dallas iz Sydneya već tri godine, no dosad je to činio uz pomoć Boeinga 747.

Najdulji let obuhvaća 15 sati neprekidnog leta između australskog Sydneya i američkog grada Dallas.

U zrakoplovnoj kompaniji očekuju da će promjena zrakoplova donijeti veći broj putnika, mirniji let, te značajnu uštedu goriva.

Na drugom mjestu ljestvice najduljih komercijalnih letova na svijetu sada se nalazi Deltin let iz Johannesburga za Atlantu koji prevaljuje 13,582 kilometra, a treća je tvrtka Emirates koja leti iz Dubaija za Los Angeles što je udaljenost od 13.420 kilometara.

Nekoć je titulu najduljeg zrakoplovnog leta držala kompanija Singapore Airlines koja je letjela 19 sati bez prestanka iz Singaporea do Newarka u New Jerseyju, no taj je let ukinut prošle godine.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju